Huonoa suomea käyttävä virus uhkaa vankeudella - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kiristäjävirus uhkaa: "12 vuoden vapaunrangastus"

Cert-fi tutki yhden uuden version poliisin nimissä leviävästä kiristyshaittaohjelmasta. Tässä tapauksessa silmään pomppaa huono suomi.

Videotallennus on "ON".­

29.6.2012 15:56 | Päivitetty 29.6.2012 15:45

Viestintäviraston tietoturvayksikkö Cert-fi varoitti juuri poliisin nimissä tietokoneen lukitsevasta haittaohjelmasta, josta on ilmestynyt uusia versioita. Cert-fi on nyt analysoinut yhden näistä uusista vitsauksista.

Kyseinen ransomware eli kiristyshaittaohjelma tarttui eräällä aikuisviihdesivulla ruutuun ponnahtaneesta mainoksesta. Käytössä oli Firefox-selaimen uusin versio Windows 7:ssä.

– Heikko kohta tässä kyseisessä tapauksessa ei ollutkaan www-selain, vaan koneelle asennettu vanha Java-ajoympäristö. Ponnahdusikkuna käytti ajoympäristön haavoittuvuutta hyväksi, latasi koneelle kiristyshaittaohjelman, käynnisti sen ja lukitsi koneen, Cert-fi kertoo.

Virus estää pääsyn tietokoneen tiedostoihin ja uhkaa käyttäjää poliisin "tietoverkkorikosten tutkinnan yksikön" nimissä. Käyttäjää syytetään muun muassa lapsi- ja eläinpornon levittämisestä.

Teksti vilisee kielivirheitä, siinä varoitetaan esimerkiksi jopa 12 vuoden "vapaunrangastuksesta". Ylimääräisenä tehokeinona on web-kameran käyttäjille ilmestyvä ruutu, joka väittää videokuvan tallennuksen olevan päällä.

Huono suomi on yllättävää, koska jo kuukausia sitten liikkuneet versiot samasta huijauksesta sisälsivät parhaimmillaan ihan sujuvaa suomea.

Onneton kielioppi ei silti tarkoita, että huijaus on vaaraton. Esimerkiksi suomea vasta opettelevat maahanmuuttajat eivät välttämättä huomaa kielellisiä kömmähdyksiä.

Tämäkin ransomware-versio on poistettavissa koneelta ilman pysyvää haittaa. Cert-fi kertoo tiedotteessaan, kuinka se onnistuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?