Suomalaisvaikuttajien luottokorttitiedot leviävät netissä

Julkaistu: , Päivitetty:

Amerikkalaisen turvallisuusyhtiö Stratforin tietomurrossa on paljastanut aiemmin luultua useamman suomalaisvaikuttajan ja silmäätekevän luottokorttitietoja.


Tietomurron suomalaisten uhrien joukossa ovat muiden muassa presidentti Martti Ahtisaaren toimisto, useat virastot ja eläkeyhtiöt.

Uhrien nimet selviävät tietovarkaiden julkistamasta jättiläismäisestä listasta. Viestintäviraston Cerf-fi-tietoturvayksikön mukaan verkkoon vuodettujen tietojen joukossa on useiden satojen suomalaisten asiakkaiden tiedot ja lähes sadan suomalaisen luottokorttitiedot.

Stratfor on kansainväliseen tiedusteluun erikoistunut yritys, joka myy analyyseja viranomaisille, yrityksille ja tiedotusvälineille. Sen järjestelmiin murtauduttiin jouluna.

Suomalaisuhrien joukossa onkin ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkijoita Ulkopoliittisesta instituutista ja yliopistoista sekä puolustusvoimien ja ulkoministeriön virkamiehiä. Tietoturvavarkauden kohteeksi joutui esimerkiksi everstejä ja entisiä diplomaatteja.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että tietovarkaus on huomattu ja varkauden kohteeksi joutuneita virkamiehiä on neuvottu vaihtamaan salasanansa eri verkkopalveluissa. Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara tyytyy kommentoimaan tietomurtoa sanomalla, että armeijassa se "on havaittu".

Martti Ahtisaaren Crisis Management Initiative -järjestö sai tiedon luottokorttimurrosta heti, jonka jälkeen kyseiset luottokortit suljettiin, kertoo viestintäpäällikkö Elina Lehtinen. Järjestössä luottokorttivarkauden kohteeksi joutui kaksi henkilöä.

Stratforilla useita
asiakkaita Suomessa


Näiden lisäksi murrettuja luottokortteja oli muun muassa eläkeyhtiö Ilmarisesta ja Varmasta, finanssiyhtiö Nordeasta, sijoituspalveluyhtiö Carnegiesta, valtioneuvoston kansliasta, valtiovarainministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä Suomen Punaisesta Rististä.

Cert-fin mukaan anastetut luottokorttitiedot on välitetty luottokorttiyhtiöille väärinkäytösten estämiseksi.

Hakkeriryhmä, jonka sanoo varastaneensa tiedot, väittää, että sen hallussa 75 000 Stratforin asiakkaan luottokorttitiedot ja 860 000 yhtiön verkkosivustolle rekisteröityneen henkilötiedot.

Kommentit

    Näytä lisää