Nokia kännyköiden piilosoftasta: Ei koske meitä

Julkaistu: , Päivitetty:

Carrier IQ: Törkeä nuuskijasofta miljoonissa puhelimissa, vai pelkkä laaduntarkkailija? Nokia vakuuttaa, että sen puhelimissa ohjelmaa ei ole.


Yhdysvaltalainen Carrier IQ on joutunut outoon valoon. Sen samanniminen ja miljoonissa matkapuhelimissa majaileva sovellus vakoilee väitetysti käyttäjän näppäinpainallukset ja muuta tietoa kuten tekstiviestit.

Kohu alkoi tutkija Trevor Eckhartin paljastuksista. Hän julkaisi tiistaina videon, joka esittää, miten Carrier IQ näyttää tallentavan sekä fyysisten että virtuaalisten näppäinten painallukset kosketusnäytöllä.

Eckhart käytti esimerkkinä omistamaansa Android-laitetta. Hän huomasi Carrier IQ:n kirjaavan myös esimerkiksi tekstiviestit selväkielisinä ja Google-haut netissä, vaikka Eckhart käytti salattua https-yhteyttä.

Jos tiedot pitävät paikkansa, se on silti eri asia kuin se, mitä tietoa ohjelma lähettää lopulta eteenpäin operaattoreille. Erikoista on kuitenkin, miksi softa ei kerro avoimesti olemassaolostaan. Sitä on vaikea löytää puhelimesta, eikä sitä Eckhartin mukaan pysty sulkemaan edes väkisin.

Carrier IQ ennätti julkaista vastineen (pdf) tutkijan havainnoille marraskuun puolivälissä ennen kuin hän julkaisi tiistaisen videonsa.

Carrier IQ vakuutti, että se ei tallenna näppäinten painalluksia eikä tarjoa seurantatyökaluja. Yhtiön mukaan ohjelmiston tarkoitus on kerätä "operationaalista tietoa" puhelimista ja tableteista. Tieto auttaa operaattoreita parantamaan verkkojensa laatua, ymmärtämään laiteongelmia ja viilaamaan käyttökokemusta, yhtiö selvittää.

Carrier IQ:n mukaan ohjelmisto on asennettu 141 miljoonaan matkapuhelimeen.

Nokia kiistää
käytön


Niin tai näin, Nokia pesee kätensä sotkusta. Yhtiön virallinen vastaus on, että sen puhelimista Carrier IQ:ta ei löydy. Piste.

Nokian kanta on vastoin Eckhardin väittämää, jonka mukaan samaa softaa on käytetty Android-puhelinten lisäksi muun muassa Blackberryissä ja Nokian malleissa.

Viimeisimpien tietojen mukaan Carrier IQ:sta on viitteitä myös Applen iOS-käyttöjärjestelmässä jopa kaukaisesta versiosta 3 saakka.

Carrier IQ -kohu saa todennäköisesti aikaan joukkokanteita Yhdysvalloissa, Forbes-lehti ennustaa. Puhelinyhtiöt, kuten Apple ja Android-käyttöjärjestelmää tekevä Google, joutuivat jo aikaisemmin tänä vuonna vastaamaan kysymyksiin laitteiden vakoilusta, kun ne näyttivät seuraavan käyttäjän sijaintia.

Uutisissa on puhuttu Carrier IQ:n käytöstä Yhdysvalloissa. On epäselvää, käytetäänkö softaa muualla.

Kommentit

    Näytä lisää