Asiakastieto: Tietovuodon uhrit eivät menetä luottotietojaan - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tietovuodon uhrin luottotiedot turvassa

Kuvituskuva
Julkaistu: 7.11.2011 13:14, Päivitetty 7.11.2011 13:15

Viikonloppuna varastetuilla henkilötiedoilla tehtyjä ja maksamatta jääneitä ostoksia ei rekisteröidä maksuhäiriömerkinnöiksi Suomen Asiakastiedossa. Tietovuodon uhrilta odotetaan aktiivisuutta asian selvittämisessä.

Suomen Asiakastieto toppuuttelee, että viikonloppuna tapahtuneen tietovuodon uhrit eivät menetä luottotietojaan, vaikka tietoja käytettäisiin väärin.

Viikonloppuna verkkoon vuodettiin 16 000 suomalaisen henkilötunnukset, osoitteet ja puhelinnumerot.

Tietopalveluja tuottavan Suomen Asiakastiedon mukaan rikolliset voivat pyrkiä käyttämään tietoja väärin esimerkiksi yrittämällä hankkia rahaa tai tavaraa tietoverkkojen avulla varastetuilla nimillä.

Suomen Asiakastiedon lakiasiainpäällikkö Juuso Jokela sanoo, että tietovuodon uhriksi joutuneet eivät menetä luottotietojaan, vaikka rikollinen tekisi heidän nimiinsä hankintoja ja jättäisi ne maksamatta.

– Suomen Asiakastieto ei rekisteröi maksuhäiriöitä, joiden taustalla olevia luottosopimuksia henkilö ei ole itse solminut. Toki henkilön tulee itse olla aktiivinen asian selvittämisessä.

Identiteettivarkaiden toimintatapoihin kuuluu esimerkiksi matkapuhelinliittymien avaaminen anastetuilla henkilötiedoilla. Puhelujen laskut menevät tietojen todelliselle omistajalle. Tietovaras voi myös yrittää hakea pikaluottoja toisen henkilön nimissä. Oikealle henkilölle asia paljastuu vasta kuukausien kuluttua laskun tullessa.

Suomen Asiakastieto luovuttaa henkilöluottotietoja ainoastaan tunnistetuille asiakkaille luottotietolaissa sallittuihin käyttötarkoituksiin ja vahvan tunnistuksen perusteella henkilöille itselleen.

Suomen Asiakastiedolla on palveluita, joiden avulla voi ehkäistä henkilötietojen väärinkäyttöä. "Oma luottokielto" -merkintä estää tietojen väärinkäytön. Merkinnän voi hankkia osoitteessa www.omatieto.fi. Toinen palvelu on "Tietovahti". Se ilmoittaa heti, jos palvelun käyttäjän luottotietoja kysytään Suomen Asiakastiedosta.

Tuoreimmat osastosta