Tietoturva

Stuxnet-madon koodista löytyi raamatullinen vihje

Julkaistu: , Päivitetty:

Muun muassa Windowsin kuvakkeista löytynyttä tietoturva-aukkoa hyödyntävän Stuxnet-madon koodista on löytynyt vihje Raamatun kertomukseen israelilaisten ja persialaisten sodasta, kertoo The New York Times.


Tietoturvatutkijat epäilevät, että usb-muistien kautta levinneen Stuxnet-madon koodissa on viitteitä Raamatun Vanhan testamentin Esterin kirjaan, kertoo sanomalehti The New York Times.

Esterin kirjassa israelilaiset saavat kuulla persialaisten suunnittelevan hyökkäystä. He yllättävät persialaiset sotajoukot omalla ennakoivalla hyökkäyksellään.

Saksalaisen tietoturvakonsultin Ralph Langner epäileekin, että Stuxnet-viruksen olisivat tehneet israelilaiset.

Tässä tapauksessa viruksen koodin olisi laatinut niin sanottu Yksikkö 8200, Israelin tiedustelupalvelun Mossadin tietotekniikkaan ja -verkkoihin erikoistunut osasto, kertoo The New York Times.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stuxnet-viruksen kohteeksi on arveltu iranilaisia ydinvoimaloita, sillä virusta on löydetty ylivoimaisesti eniten Iranista. Virus oli tarkoitettu sekoittamaan ydinvoimaloissa käytettyjä Siemensin teollisuusjärjestelmiä.

Yksi vihjeistä on viruksen koodissa tiedoston nimenä käytetty sana Myrtus eli myrtti. 

Vanhan testamentin kuningatar Esterin alkuperäinen heprealainen nimi oli Hadassah, joka muistuttaa heprealaista myrttiä tarkoittavaa sanaa.

Israelilaisen tietoturvayhtiö Maglanin johtaja Shai Blitzblau taas on vakuuttunut, ettei Israelin tiedustelupalvelulla ole osuutta Stuxnetin tekoon. Yhtiön tutkimusten perusteella hän arvelee, että virus oli joko akateeminen kokeilu tai Siemensiä sen laatijoiden tarkoituksena oli vakoilla Siemensiä, tai se oli jonkinlainen akateeminen kokeilu.

Blitzbau muistuttaa, että mato iski Intiaan, Indonesiaan ja Venäjälle ennen Irania.

Kommentit

    Näytä lisää