Näin estät Facebookia jakamasta sijaintiasi

Facebookin uusi Paikat- eli Places-sovellus voi paljastaa sijaintisi täysin tuntemattomille. Omien sijaintitietojen jakelun estäminen vaatii Facebookin käyttäjältä jälleen syventymistä palvelun yksityisyysasetuksiin.

31.8.2010 13:01 | Päivitetty 31.8.2010 12:45

Facebookin heinäkuun loppupuolella Yhdysvalloissa julkaisema Places- eli Paikat -sovellus on päivittynyt nyt myös suomalaisille Facebook-käyttäjille.

Facebookin Paikat-palvelulla käyttäjä voi ilmoittaa muille esimerkiksi tullessaan sisään tiettyyn kauppaan, ravintolaan, rakennukseen tai muuhun paikkaan. Paikannukseen perustuva palvelu näyttää paikan sijainnin myös kartalla.

Paikat-palvelun paikannusominaisuutta voi alkuun käyttää Applen iPhonella sekä muissa kosketusnäyttöpuhelimissa, jotka tukevat html5-standardia sekä paikannuspalveluja. Näitä on toistaiseksi vielä vähän markkinoilla.

Kun Paikat-palvelun käyttäjä kirjautuu sisään johonkin paikkaan, tieto tulee oletuksena näkyviin  käyttäjän kaikille Facebook-ystäville.

Facebookin tietoja laveasti jakelevat oletusasetukset ovat ennenkin saaneet kritiikkiä. Paikat-palvelussa ehkä eniten arvostelua on herättänyt ominaisuus, jolla Facebook-käyttäjä voi julkaista myös ystävänsä sijainnin.

Käyttäjä voi Paikat-palvelussa ilmoittaa, keitä muita Facebook-ystäviä hänen seurassaan on, kun hän kirjautuu sisään Paikat-palveluun.

Ensimmäisellä kerralla ystävältä kysytään ilmoitukseen lupaa Facebook-sivujen kautta. Jos kysymykseen vastaa myöntävästi, eri lupaa ei kysytä enää seuraavilla kerroilla, ja Facebook-ystävät voivat jatkossa vapaasti ilmoittaa sijaintisi.

Jos taas vastaat tiedusteluun "Ei nyt", Facebook kysyy lupaasi julkaisuun jälleen seuraavan kerran. 

Käyttäjä voi tosin Facebookissa jälkeenpäin poistaa itsensä muiden käyttäjien Paikat-päivityksistä.

Yksityisyyden turvaaparhaiten ennakoimalla

Oman sijainnin tiedottamisen voi pysyvästi kieltää muilta vain syöksymällä Facebookin yksityisyysasetusten syövereihin.

Yksityisyysasetukset löytyvät Facebook-sivun oikean yläkulman Käyttäjätili-pudotusvalikosta. "Valitse yksityisyysasetuksesi" -pääsivulla on uusi kohta "Paikat, jossa käyn". 

Näitä asetuksia pääsee muuttamaan Muokkaa asetuksia -linkin kautta. Linkistä aukeavalla "Valitse yksityisyysasetuksesi - Muokkaa asetuksia" -sivulla tärkein kohta löytyy sivun puolivälin jälkeen, otsikon "Asiat, joita muut jakavat" -väliotsikon alta.

Kuvien, videoiden ja seinäkirjoitusten yksityisyyden perään on ilmestynyt uusi rivi "Kaverit voivat kertoa sijaintini Paikat-sovelluksessa". Jos rivin vieressä olevasta pudotusvalikosta valitsee kohdan "Poistettu käytöstä", eivät Facebook-ystävät enää voi julkistaa sijaintiasi Paikat-palvelun kautta.

Facebookin yksityisyysasetuksista löytyy uusia Paikat-palveluun liittyviä kohtia.

Toinen Paikat-palvelua koskeva yksityisyysasetus löytyy samalta sivulta hieman ylempää "Asiat, joita jaan" -väliotsikon alta.

Jos käyttäjä haluaa itse käyttää Paikat-sovellusta, voi käyttäjä rajoittaa sijaintipäivitysten yleisöä  "Paikat, jossa käyn" -kohdassa.

Halutessaan Paikat -päivitykset voi julkaista vaikka kaikille muille Facebookin käyttäjille, mutta julkaisua voi rajoittaa vain kavereihin tai jopa muutamaan Facebook-ystävään.

Facebook on rajoittanut alaikäisten tietojen jakamista siten, että paikkatiedot näkyvät aina korkeintaan ystäville, mutta eivät koskaan kaikille Facebookin käyttäjille. 

Lisäksi Paikat-palvelussa on "Nyt paikalla" -ominaisuus, joka näyttää, keitä muita Paikat-palvelun käyttäjiä on samassa paikassa. Tämän listan näkee vain, jos on itse paikan päällä, muualta käsin läsnäolijoiden listaa ei voi selata.

Jos käyttäjä haluaa estää nimensä julkaisun "Nyt paikalla" -listalla, hänen on poistettava rasti kohdasta "Lisää nimeni Nyt paikalla -luetteloon, kun olen kertonut sijaintini".

Muista myös sovellukset!

Tässä ei vielä kaikki. Myös erilaiset Facebook-sovellukset voivat käyttää sijaintitietoja hyväkseen, ja jakaa niitä ennalta määrittämättömiin paikkoihin. Toistaiseksi näitä sovelluksia ei juuri vielä ole, mutta määrä todennäköisesti lisääntyy nopeasti.

Sovelluksien ja sivustojen yksityisyysasetukset löytyvät jälleen yksityisyysasetusten "Valitse yksityisyysasetuksesi" -pääsivulta.

Sivun vasemmassa alakulmassa on otsikko "Sovellukset ja sivustot", joiden yksityisyysasetuksia pääsee muuttamaan "Muokkaa asetuksiasi" -linkin kautta.

Linkistä aukeaa sivu "Valitse yksityisyysasetuksesi - Sovellukset, pelit ja sivustot".

Sijaintitiedon jakamisen sovelluksien kautta voi estää kohdasta "Kaverien kautta saatavat tiedot", jonka vierestä löytyy "Muokkaa asetuksia" -nappula.

Nappulaa klikkaamalla aukeaa näytölle uusi ikkuna, jonka otsikko on "Info accessible through your friends". Ruudulla on lista tiedoista, joita sovellukset (ja niiden kehittäjät) voivat käyttää hyödykseen ja jakaa.

Yksityisyyttään vaalivan kannattaa ottaa pois rastit kaikista listan kohdista. Listan viimeinen, sijaintia koskeva kohta on "Paikat, joissa käyn". Rastin poistamisen jälkeen voi klikata "Tallenna muutokset."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?