Apple saa tietää iPhonen sijainnin 12 tunnin välein

Julkaistu: , Päivitetty:

IPhone-puhelimet ja iPad-laitteet lähettävät tietoja gps-sijainnistaan Applelle kaksi kertaa päivässä, jos paikkatietopalvelut ovat päällä. Applen mukaan tiedot tallennetaan, ja niitä käytetään muun muassa liikennevirtojen analysointiin.


Applen iPhone-puhelimet ja iPad-laitteet keräävät paikkatietoja ja lähettävät ne Applen palvelimille 12 tunnin välein, jos puhelimen käyttäjä käyttää paikkatietopalveluita.

Sijaintitietoja Applelle siirtävät iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 sekä wlan- ja 3G-yhteyksillä varustetut iPad-mallit. Laitteissa on iPhone 3.2 - tai iOS4-käyttöjärjestelmä.

Apple on raportoinut (pdf) tietojenkeruusta 13-sivuisessa vastauksessaan kahdelle Yhdysvaltojen kongressin jäsenelle. Nämä huolestuivat muutoksista, jotka Apple teki sijaintitietoja koskeviin yksityisyysehtoihin viime kuun lopussa.

Applen mukaan iPhone-puhelimista ja iPad-laitteista siirrettäviä tietoja ovat muun muassa gps-sijainti, mobiiliverkon solun tunniste ja wlan-tukiaseman sijainti. Wlan-tukiasemista välitetään Applelle myös MAC-osoite ja tietoja signaalin voimakkuudesta ja nopeudesta.

Applen mukaan laitteet keräävät tietoja automaattisesti, ja lähettävät ne Applelle wlan-yhteyden kautta 12 tunnin välein, tai sen jälkeen ensimmäisen wlan-yhteyden aikana. Yhtiö käyttää tietoja kehittääkseen ja ylläpitääkseen omaa tietokantaa mobiili- ja wlan-verkkojen tukiasemista.

Laitteet lähettävät tietoja myös, kun käyttäjä tekee paikkatietohakuja. Tukiasemien tunnistetietojen perusteella Apple etsii omistaan tai Googlen tietokannoista tukiasemien sijainnit, ja lähettää ne  takaisin laitteelle. Laite käyttää saatuja tietoja tukiasemien sijainnista oman paikkansa määrittämiseen. Tätä tietoa ei Applen mukaan siirretä laitteesta takaisin Applelle tai muille yrityksille.

Apple kerää tietoja myös satunnaisista iPhone-puhelimista puheluiden aikana arvioidakseen laitteiden toimivuutta. Apple voi esimerkiksi kerätä tiedot laitteen summittaisesta sijainnista puhelun alussa ja lopussa. Apple voi tällöin tutkia esimerkiksi katkenneita puheluita, ja selvittää, katkeavatko puhelut säännöllisesti tietyssä laitteessa vai kaikissa alueella olevissa iPhone-puhelimissa.

Apple korostaa, että käyttäjä voi estää tietojen siirtämisen poistamalla iPhonen tai iPadin paikkatietopalvelut pois käytöstä laitteen asetuksista.

Apple vakuuttaa, että tiedoista poistetaan kaikki, jolla yksittäisen käyttäjän pystyisi tunnistamaan. 

Apple saa paikkatietoja myös vanhemmista iPhone-malleista, wlan-yhteyttä käyttävistä iPad-laitteista, Mac-tietokoneista sekä kaikista Applen Safari-selainta käyttävistä tietokoneista.

Mac-tietokoneissa paikkatietoja käytetään esimerkiksi kellonajan ja päiväyksen automaattiseen päivitykseen. Safari 5 -selaimessa käyttäjän paikkatietoa voidaan käyttää esimerkiksi Google Maps -palvelussa, jos käyttäjä sen sallii.

Kommentit

    Näytä lisää