Tietoturva

F-Secure: Pdf-aukko Google-hyökkäysten takana

Julkaistu: , Päivitetty:

Adoben tiistaina korjaama haavoittuvuus oli apuna, kun krakkerit iskivät Googlea ja useita muita yrityksiä vastaan, F-Secure uskoo.


Hakukoneyhtiö Googlea ja yli 30 muuta yritystä vastaan hyökänneet krakkerit käyttivät luultavasti hyväkseen ohjelmistoyhtiö Adoben Acrobat- ja Reader-ohjelmistojen haavoittuvuutta. Adobe korjasi haavoittuvuuden tiistaina. Yhtiö oli kertonut joulukuussa, että tiedossa on hyökkäyksiä.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen esitti epäilyksensä keskiviikkona tietoturvafirman blogissa. Googlen tietoja onnistuttiin vohkimaan oletetusti vakuuttavan sähköpostin avulla ja liitteeksi laitetulla vaarallisella pdf-tiedostolla. Hyppönen valottaa taustoja kysyttäessä.

– Emme ole olleet suoraan yhteydessä Googleen tai Adobeen. Epäilymme pohjautuu keskusteluun alan ihmisten kanssa, jotka ovat olleet purkamassa tapausta Googlen ja Adoben kanssa, Hyppönen sanoo.

Google kertoi tapauksesta itse eilen ja ilmoitti samalla saaneensa tarpeekseen kiinalaisten suhtautumisesta verkon sananvapauteen. Yhtiö lopettaa sensuurin Kiinan palvelussaan, ja jos Kiina ei siihen suostu, Google poistuu maasta kokonaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Adobe kertoi miltei samalla hetkellä olleensa yksi hyökkäyksen kohteista.

– Veikkaan, että Google tuli asian kanssa ulos nimenomaan eilen, koska he olivat luultavasti synkanneet julkaisun Adoben kanssa. Adobe tuskin halusi julkaista asiaa ennen kuin heiltä oli korjaus saatavilla, Mikko Hyppönen pohtii.

Kiinan tiedustelua
epäillään


Toinen tietoturvayritys iDefense pitää todennäköisenä, että suurhyökkäyksen takana oli joko suoraan tai välillisesti Kiinan tiedustelu. Yhtiö ei osaa sanoa, olivatko hyökkääjät tiedusteluelimen palkollisia vai ulkopuolelta palkattuja.

Googlen lisäksi hyökkäyksen kohteena oli arviolta 33 muuta yhtiötä useilta eri aloilta. Ei ole tiedossa onnistuiko hyökkäys Adobea vastaan sen omalla haavoittuvuudella vai jäikö isku vain yrityksen asteelle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on vaatinut Kiinan hallitusta selittämään hyökkäyksen.

Kommentit

    Näytä lisää