Haittaohjelma juksaa uhrin hymyilemään - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Haittaohjelma juksaa uhrin hymyilemään

Office-tiedostoja salaava haittaohjelma tekee temppunsa paljastamatta todellisia karvojansa. Rahaa pulittanut uhri saattaa olla jopa tyytyväinen.

8.1.2010 15:38 | Päivitetty 8.1.2010 15:39

Tietoturvayhtiö F-Secure nostaa tarkasteluun troijalaisen nimeltä DatCrypt. Se väittää tietokoneen Microsoft Office -tiedostojen tai esimerkiksi kuvien ja musiikin korruptoituneen. Oikeasti haittaohjelma on vain salannut tiedostot.

Tapahtumien kulku on sellainen, ettei käyttäjä ehkä koskaan huomaa tulleensa huijatuksi. DatCrypt esittää uskottavalta vaikuttavan Windows-kehotuksen. Siinä käyttäjää neuvotaan asentamaan koneelle sovellus, joka korjaa tiedostot.

Asentamisen jälkeen korjaussovellus ilmoittaa, että maksuttomalla versiolla voi hoitaa kuntoon vain yhden tiedoston. Loput voi korjata maksamalla 89,95 dollaria korjaussovelluksen täysversiosta.

Huijauksessa käytetään niin sanotuista ransomware-ohjelmista ja lisäksi myös rogueware-ohjelmista tuttuja piirteitä. Ransomware viittaa tiedostojen pitämiseen panttivankina ja rogueware vääriin kehotuksiin, joilla käyttäjä saadaan ostamaan humpuukia.

F-Securen mukaan ostaja saattaa olla kaiken jälkeen iloinen saatuaan pelastettua tärkeät tiedostonsa näinkin helposti. Halvemmalla olisi tosin päässyt pitämällä ajantasaiset varmuuskopiot tiedostoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?