Melkein kaikki sovellukset "saastuneita" - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Väärä virustorjunta ottaa tietokoneen panttivangiksi

Espanjalainen tietoturvayritys Panda törmäsi hiljattain väärään tietoturvaohjelmaan, joka ei tyydy vain varoittelemaan käyttäjää, vaan estää häntä tekemästä mitään koneellaan.

Total Security lätkii olemattomia viruksia.­

16.10.2009 16:07 | Päivitetty 16.10.2009 16:07

Huijarien "virustorjuntaohjelmat" ovat olleet paljon uutisissa. Tyypillisesti ohjelmat pelottelevat käyttäjän luulemaan, että hänen tietokoneensa on oikeasti saastunut. Käyttäjä erehtyy ostamaan ohjelman, joka ei todellisuudessa tee mitään hyödyllistä.

Panda Security havaitsi kuitenkin tavallista ilkeämmän ohjelman nimeltä Total Security. Se ottaa saastuttamansa Windows-tietokoneen täysin hallintaansa ja estää eri sovellusten avaamisen. Ohjelma perustelee blokkausta sillä, että kaikki sovellukset ovat saaneet tartunnan.

Kuinka ollakaan, ainoa avattavissa oleva sovellus on Internet Explorer, jonka kautta rikollisille voi pulittaa vaaditut 79,95 dollaria eli noin 54 euroa.

Panda on julkaissut ohjelman hyväksymät sarjanumerot, jotta panttivangiksi jääneen tietokoneen voi vapauttaa maksamatta rikollisille penniäkään. Yhtiön Sean-Paul Correll purkaa huijarien juonen videossa, jossa hän näyttää käytännössä, mitä tietokoneelle tapahtuu ja miten sen saa takaisin käyttöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?