Tietoturva

Suuryritysten likainen satanen: kaikissa haittakoodia

Julkaistu: , Päivitetty:

Tietoturvayhtiö Trend Micro tutki maailmanlaajuisesti sadan suuryrityksen tietoturvaa. Arviointi osoitti kaikkien yritysten joutuneen haittakoodin saastuttamaksi, vaikka yritykset saattoivat kuvitella olevansa turvassa.
Japanilaisen Trend Micron mukaan sata prosenttia sen tutkimista sadasta yrityksestä on joutunut haitallisen koodin saastuttamaksi. Puolet löydetystä haittakoodista liittyi tietovarkauksiin, ja 72 prosenttia yrityksistä oli löytänyt verkostaan kaapattuja tietokoneita.

Kysymys ei ole Suomen edustajan mukaan siitä, että esimerkiksi yksi tietokone yrityksen tuhansista tietokoneista olisi altistunut epäilyttävälle koodinpätkälle ja johtanut firman leimaamiseen saastuneeksi. Ongelmat ovat todellisia.

– Joissakin yrityksissä haittaohjelmia löytyi aivan hillittömän suuria määriä, Trend Micron Suomen myyntipäällikkö Harri Kaikkonen korostaa.

Rahaa palaa,
suojaus pettää


Loka–kesäkuussa arvioitiin sataa, keskimäärin 11 000 työntekijän yritystä kahden viikon ajan Amerikoissa, Euroopassa ja Aasiassa. Tutkitut yritykset toimivat rahoitus-, terveydenhuolto- ja koulutusaloilla sekä tehdasteollisuudessa. Mukana oli myös valtion virastoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä Trend Micro kytki yritysten verkkoon oman uhkanhavainnointilaitteensa haittaohjelmien seuraamiseksi.

Tulosten mukaan 50 prosentilla yrityksistä on ollut verkossaan ainakin yksi muunnelma salattua tietoa varastavasta haittaohjelmasta, ja 45 prosenttia yrityksistä oli joutunut useamman erilaisen tietoja varastavan haitallisen koodin saastuttamaksi.

83 prosenttia yrityksistä oli joutunut vähintään yhden internet-sivulta ladatun haittaohjelmamuunnoksen saastuttamaksi ja 60 prosenttia peräti yli kahdenkymmenen nettisivulta ladatun muunnoksen uhriksi.

– Vaikka nämä yritykset ovat sijoittaneet tietoturvaan aikaa ja rahaa, niin erityyppiset haittakoodit olivat silti saavuttaneet heidän verkkonsa. Se osoittaa, etteivät perinteiset tietoturvateknologiat pysy enää mukana webin uhkien kehityksessä, tietoturvaratkaisuja myyvän Trend Micron Kaikkonen arvioi.

Trend Micro
yllättyi itsekin


Yritykset saastuvat muun muassa, koska henkilöstö on entistä liikkuvaisempaa ja he tuovat yritysverkkoon saastuneita laitteitaan. Myöskään vierailijoiden kannettavia tai usb-muisteja ei ole välttämättä suojattu kunnolla.

Valtaosa tutkituista yrityksistä ei ollut Trend Micron asiakkaita. Tehtiinkö tutkimus siis potentiaalisten asiakkaiden säikäyttämiseksi Trendin leiriin, vai oliko synkkä tulos tietoturvaajalle itselleenkin yllätys?

– Tämä oli kyllä yllätys, vaikka laboratoriomme toki tietääkin, että haittaohjelmia liikkuu maailmalla hurjasti, Harri Kaikkonen painottaa.

Tutkimuksessa ei ollut mukana suomalaisia yrityksiä.

Kommentit

    Näytä lisää