Tietoturva

VTT hätistelee isoveljeä loitommas

Julkaistu: , Päivitetty:

VTT:n tehtävänä tuoreessa eurooppalaishankkeessa on etsiä ne tulevat teknologiat, jotka voivat vaarantaa ihmisten yksityisyyttä tai aiheuttaa muita eettisiä ongelmia.
Yleistyvät supernopeat kvanttitietokoneet, paikantamisjärjestelmät ja teknologian sulautuminen voimakkaammin ihmisten arkeen ovat asioita, jotka luovat täysin uusia haasteita esimerkiksi tietoturvalle ja yksilön vapaudelle.

VTT kertoo olevansa mukana eurooppalaisessa Etica-hankkeessa (Ethical Issues of Emerging ICT Applications), jossa selvitetään 10–15 vuoden kuluttua laajassa käytössä olevat informaatio- ja viestintäteknologiat ja niiden eettiset ongelmat. Juuri VTT vastaa tutkimuksessa nousevien teknologioiden, uusien sovellusten ja palveluiden kartoittamisesta.

Laajaan käyttöön tulevien teknologioiden ennustaminen on haastavaa, ja esimerkiksi kvanttitietokoneiden ja sulautettujen sensorien vaikutuksia voi olla vaikea arvioida. Tarve ongelmien ennustamiseen ja ennaltaehkäisyyn kuitenkin lisääntyy, kun tavoitellaan yksilöiden ja yhteiskunnan kannalta toimivia ratkaisuja, VTT korostaa.

Kvanttitietokoneet tulevat vaikuttamaan uusilla salaustekniikoillaan tietoturvallisuuteen. Sulautetut sensorit taas mahdollistavat esimerkiksi kaupassa maksamisen ilman perinteisiä kassoja. Toisaalta tämä lisää ihmisistä kerättävän tiedon määrää ja voimistaa seurantaa, joka haastaa yksilönsuojan toteutumisen yhteiskunnassa. Uudet teknologiat voivat myös luoda eriarvoisuutta, jos niiden saavutettavuudessa on vaikeuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliittista
vaikuttamista


Teknologioiden aiheuttamia ongelmia pyritään ennaltaehkäisemään jo teknologioiden kehitysvaiheessa. Tutkijat listaavat merkittävimmät uusien teknologioiden mahdollisesti aiheuttamat eettiset tekijät laatiakseen niiden pohjalta toimenpide-ehdotuksen poliittisille päättäjille.

Järkevää olisi myös viedä viestiä jo tuotekehitysvaiheessa niille valmistajille, joiden sovellukset tai palvelut herättävät eettisiä kysymyksiä. Mutta VTT:n erikoistutkija Veikko Ikonen aprikoi, että käytännön tasolla se voi olla vaikeampaa.

– Meillä on kyllä hankkeessa mukana porukkaa yritysverkostoista. Sitä kautta tieto leviää puolin ja toisin. Yritysten näkökulmasta olisi hyvin järkevää lähteä keskustelemaan meidän kanssamme palveluista tai sovelluksista, jotka ovat mahdollisesti hankalia.

Ikonen huomauttaa, että eettisesti suunnitelluilla tuotteilla voi sitä kautta olla myös kaupallisesti parempi potentiaali.

Eticassa pysytellään aika tiukasti ict-palveluissa, eikä esimerkiksi bioteknologian puolelle aiota juurikaan harhailla. Siellä odottaisivat tietysti aivan omat eettiset haasteensa.

Entä koneiden
oikeudet?


Tutkijat olettavat tärkeimmiksi nouseviksi teknologioiksi jokapaikan tietotekniikan, älykkäät ympäristöt, autonomiset järjestelmät, emootioihin perustuvat uudenlaiset vuorovaikutusteknologiat ja palvelut, paikkatietoiset palvelut ja järjestelmät, palvelurobotiikan sekä tietotekniikan yhä laajemman sulautumisen ihmisen arkeen.

Tietotekniikka tulee näkymään ihmisten elämässä muiden muassa nano- ja puettavien teknologioiden sekä erilaisten tietoteknisten implanttien muodossa.

Hankkeessa katsellaan siis kauimmillaan 2020-luvun puoliväliin. Mahdetaankohan silloin jo miettiä niitä eettisiä ongelmia, jotka inhimillistyvät robotit yksilönoikeuksineen voivat aiheuttaa? Tämä leikillinen ajatus ei ole enää ihan tuulesta temmattu, sillä laajempi kysymys tekoälyolentojen aiheuttamasta uhasta puhuttaa jo tutkijoita.

– Kyllä tällainen keskustelu on ihan mahdollinen tuolloin. Lisäksi niin sanottu transhumanismiliike on jo olemassa aika vahvasti. Sielläkin puidaan eettisiä kysymyksiä liittyen ihmiseen lisättävään teknologiaan, joka voi muuttaa henkilöä paitsi fyysisesti, myös todennäköisesti henkisesti, Veikko Ikonen mainitsee.

Kansalaiset voivat osallistua Etica-tutkimukseen sen verkkosivuilla.

Kommentit

    Näytä lisää