Exchangen oletusasetus lähetti 180 miljoonaa roskapostia

Julkaistu: , Päivitetty:

Sähköpostiturvayhtiö D-Fencen kautta kulkevasta sähköpostiliikenteestä vain kolme prosenttia oli oikeita viestejä. Roskapostin suhteellinen osuus lähes kaksinkertaistui ja nousi 97 prosenttiin huhti-kesäkuussa.
D-Fence Oy:n johtaja Juha Oravala sanoo, että ammattimaiset roskapostittajat ovat aiempaa paremmin pystyneet hyödyntämään puutteellisin asetuksin asennettuja sähköpostipalvelimia.

Käytännössä se merkitsee sitä, että yhtiön vajaasta kolmesta tuhannesta asiakkaasta kymmenkunta ylläpitää väärin konfattuja sähköpostipalvelimia. Ongelma on Exchange-palvelimen oletusasetus, joka suostuu vastaanottamaan viestejä olemattomiin osoitteisiin.

– Spammerit pystyvät hyödyntämään oletusasetuksen mukaisesti toimivia postipalvelimia välityspalvelimina. Nuo palvelimet nimittäin ilmoittavat virheellisestä sähköpostiosoitteesta viestin lähettäjätietoihin merkatulle lähettäjälle. Roskapostin lähettäjät täyttävät lähettäjätietoihin oikeita sähköpostiosoitteita, joita on koottu monenlaisista lähteistä tai ostettu suuria määriä, Oravala selvittää.

– Yksi tällainen roskapostien välityspalvelin voi välittää jopa kymmeniä miljoonia roskaposteja ilman, että palvelimen ylläpitäjä edes havaitsee asiaa.

D-Fencen verkossa olevista kymmenestä "ongelma"-Exchange-palvelimesta lähti maailmalle 180 miljoonaa bumerangiviestiä. Kaikkiaan turvayhtiön palvelimet käsittelivät 430 miljoonaa roskapostiviestiä. Hyötypostin määrä oli vain 12 miljoonaa.

Oravalan mukaan on lähes mahdotonta tietää, kuinka suuri on roskapostin osuus kaikesta liikenteestä. Hän arvaa, että Suomen kaikkien yritysten sähköpostista 70-80 prosenttia on roskapostia, mutta myöntää, että arvaus on tempaistu hatusta.

Roskapostin lisääntyessä sähköpostivirusten suhteellinen määrä on laskenut alle prosenttiin koko liikenteestä.

– Kokemuksemme mukaan .com .net ja muiden kansainvälisten domainien käyttö moninkertaistaa riskin joutua tällaisen roskapostihyökkäyksen kohteeksi, Oravala sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää