Tietoturva

Lex Nokia -tiimi voi tehdä yllätysiskun vaikka Nokiaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Tietosuojavaltuutetun toimisto ei aio jäädä pelkäksi postikonttoriksi Lex Nokia -lain soveltamisessa. Tarvittaessa tietosuojavaltuutettu tekee tarkastusiskun vaikka itse Nokiaan.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio odottaa pelon sekaisin tuntein, miten kesäkuun alussa voimaan tuleva Lex Nokia alkaa vaikuttaa käytännön yrityselämässä. Pahimmissa painajaisissa tietosuojavaltuutetun toimisto ruuhkautuu erilaisista yhteydenotoista ja puutteellisista hakemuksista.

Lex Nokian eli sähköisen viestinnän tietosuojalain valvonta kuuluu uuden lain mukaan tietosuojavaltuutetulle.

– Meillä ei ole minkäänlaista varmuutta siitä, tuleeko toimistoon yksi vai 10 000 ennakkoilmoitusta vai jotain siltä väliltä, Aarnio selvittää.

Lain mukaan yritysten ja yhteisötilaajien on ilmoitettava aina ennalta tietosuojavaltuutetulle, kun ne aloittavat  tunnistamistietojen käsittelyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näillä näkymin näyttää siltä, ettei tietosuojavaltuutetun toimistoon ole tulossa pahaa paperisumaa. Tähän mennessä Aarnioon ovat olleet yhteydessä vain yliopistot, että ne aikovat tehdä ennakkoilmoituksia.

Tietosuojavaltuutettu on palkannut toimistoon kolmen hengen Lex Nokia -tiimin käsittelemään ilmoituksia ja soveltamaan uutta lakia.

– Aion olla alkuvaiheessa mukana Lex Nokia -tiimin työssä, Aarnio suunnittelee.

Aarnio sanoo, ettei tietosuojavaltuutetun toimisto aio jäädä pelkäksi postikonttoriksi, joka pelkästään diarioi ja aakkostaa ilmoituksia. Lex Nokia -tiimi aikoo tehdä tarvittaessa tarkastuskäyntejä yrityksiin.

Aarnio sanoo olevansa valmis menemään tarkastuskäynnille vaikka Nokian pääkonttoriin.

– Isojen organisaatioiden tarkastuksissa on haasteellista se, millaisilla resursseilla me teemme työtä. Esimerkiksi Supon tarkastus vei paljon aikaa.

Ilmoituksen jättö
maksaa vähintään 600 euroa
 

Yritykset ovat moittineet tietosuojavaltuutetun perimiä Lex Nokia -maksuja liian korkeiksi. Ennakkoilmoituksen jättäminen tietosuojavaltuutetun toimistoon maksaa yrityksen ja yhteisötilaajan koosta riippuen 600–2000 euroa.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan tietosuojavaltuutetun toimisto on arvioinut liian suureksi ilmoitusten käsittelyyn tarvitseman ajan.

Aarnio torppaa näkemyksen. – Konsultti ei sano 600 eurolla edes päivää.

Tietosuojavaltuutettu on arvioinut, että yhden ennakkoilmoituksen vastaanottaminen ja käsittely vie toimistolta kuusi tuntia.

Kommentit

    Näytä lisää