Vähintään 50 dollarin lisenssi - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Väärä virustorjuntaohjelma ottaa koneen panttivangiksi

Ilmaiseksi verkosta löytyvää System Security 2009 -ohjelmaa ei kannata asentaa tietokoneelleen. Väärä virustorjuntaohjelmisto antaa turhia virushälytyksiä, eikä anna käyttää koneellaan yhtään ohjelmaa, ennen kuin käyttäjä on maksanut väärän turvaohjelman lisenssin.

15.5.2009 12:40 | Päivitetty 15.5.2009 12:40

Kuten monet muut verkosta löytyvät väärät tietoturvaohjelmat, System Security 2009 väittää tekevänsä pc-tietokoneelle ilmaisen virustarkastuksen.

Tämän jälkeen ohjelma näyttää pitkän listan viruksia, jotka muka ovat löytyneet tietokoneelta, ja neuvoo poistamaan ne ohjelman maksullisella versiolla. Väärät virustorjuntaohjelmat eivät välttämättä kuitenkaan poista viruksia, vaikka niitä koneessa olisikin.

System Security 2009 on kuitenkin erityisen härski huijaus, sillä asennuksen ja "turvatarkistuksen" jälkeen se ei anna enää avata ja käyttää mitään ohjelmaa, ellei koneen käyttäjä maksa sovelluksesta lisenssimaksua. Maksusovellus näyttää hyvin ammattimaiselta, ja tarjoaa vaihtoehdoiksi kahden vuoden tai elinaikaista lisenssiä 60 prosentin alennuksella.

Tietoturvayhtiö McAfee varoittaa maksamasta  turvaohjelmasta, joka ensin ottaa tietokoneen panttivangiksi. 

System Security 2009 -ohjelman poistaminen on konstikasta, sillä ohjelma ei tarjoa poista-vaihtoehtoa, eikä sitä näy "Lisää tai poista sovellus"-valikossa.

Tietokone on käynnistettävä uudelleen Windowsin Safe mode -vikasietotilassa (ohjeet Windows XP-käyttöjärjestelmälle Microsoftin sivuilla). Tällöin väärä virustorjuntaohjelmisto ei käynnisty, ja se löytyy normaaliin tapaan hallintavalikkojen kautta poistettavana sovelluksena.

Väärät virustorjuntaohjelmat ovat tuottoisaa bisnestä. Tietoturvayhtiö Finjanin mukaan tekijät voivat ansaita niillä jopa 100 000 dollaria päivässä. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?