Tietoturva

Tervetuloa elektroninen poliisivaltio?

Julkaistu: , Päivitetty:

Kiina, Pohjois-Korea, Valko-Venäjä ja Venäjä on odotetusti rankattu elektronisten poliisivaltioiden listan kärkeen. Suomen sijaluku on 33.


Vähemmän odotetusti TopTenistä löytyvät myös Iso-Britannia, Yhdysvallat, Ranska ja Saksa.

Amerikkalaisen it-turvayritys Cryptohippien rankkaus perustuu tietojen kokoamiseen 52 maan poliisin ja tiedustelupalvelujen valtuuksista ja valvontamenetelmistä.

Tiedot on saatu paitsi virallisista tilastoista, myös sellaisilta kansalaisoikeusjärjestöiltä kuin Electronic Privacy Information Center, Reporters Without Borders tai Freedom House.

Näin saatu kuva kumoaa käsityksen diktatuurien ja demokratioiden sovittamattomasta vastakkaisuudesta. Moderneissa valvontamenetelmissään ne päinvastoin näyttävät kulkevan yhtä jalkaa samaan suuntaan. Molemmat pyrkivät myös peittämään omat jälkensä, toimimalla mahdollisimman hiljaa ja näkymättömästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itse asiassa Cryptohippie haluaa ravistella demokraattisten maiden kansalaisia irti sinisimäisyydestään. Se kuvaa miten kansalaisten jokapäiväisen elämän lähes kaikista toimista jää jälkiä, joita talletetaan pitkiksi ajoiksi tietopankkeihin ja joita voidaan jonain kauniina päivänä käyttää itse kutakin vastaan,

Tähän tapaan: Elektronisessa poliisivaltiossa jokaisesta valvontakameran kuvasta, joka sinusta otetaan, jokaisesta sähköpostista jonka lähetät, jokaisesta nettisaitista jolla olet vierailut, jokaisesta laskusta jonka olet maksanut luottokortillasi... voidaan kerätä todistusaineistoa sinua vastaan.

Elektronisten poliisivaltioiden kärki vuonna 2008 oli Cryptohippien mukaan seuraava: 1. Kiina, 2. Pohjois-Korea, 3. Valko-Venäjä, 4. Venäjä, 5. Iso-Britannia, 6. Yhdysvallat, 7. Singapore, 8. Israel, 9. Ranska ja 10. Saksa.

Pohjoismaista lähinnä kärkeä oli Norja (22.), keskitason paremmalle puolelle taas sijoittuvat Suomi (33.) ja Ruotsi (34.). Hännille jääneitä maita - Bulgaria, Brasilia, Meksiko ja Filippiinit - voi tuskin pitää kansalaisvapauksien paratiiseina, mutta niissä elektronisten valvontajärjestelmien kehitys on ilmeisestikin lapsenkengissä.

Kommentit

    Näytä lisää