Norjan Lex Nokia avaa työntekijän sähköpostit

Julkaistu:

Norjassa on tullut voimaan uudistettu tietosuojalaki. Norjan Lex Nokia menee suomalaisia pykäliä pidemmällä ja sallii työntekijöiden sähköpostin lukemisen tietyissä poikkeustilanteissa.
Kun Suomessa tietosuojalain muutokset koskevat vain sähköpostin ja muun verkkoliikenteen tunnistetietojen tutkimista, Norjassa Lex Nokia menee paljon pidemmälle.

Norjassa uudet säännökset antavat työnantajalla mahdollisuuden lukea työntekijöiden sähköposteja ja tutkia työnantajalta saatuja elektronisia laitteita. Työnantajalla on oikeus lukea sähköposteja, jos se on yrityksen toiminnan kannalta välttämätöntä.

Posteja voidaan myös lukea, jos on perusteltu syy epäillä, että työntekijä on rikkonut työsuhteen ehtoja vakavalla tavalla tai sähköpostia on käytetty niin, että se on riittävä syy työntekijän irtisanomiseen.

Norjan uusi tietosuojalaki tuli voimaan maaliskuun alussa.

Säännösten mukaan työnantajan on kerrottava työntekijälle etukäteen, jos hän pitää sähköpostin lukemista välttämättömänä. Työntekijällä ja luottamusmiehellä on oikeus olla paikalla lukemisen aikana.

Jos ilmenee, että työntekijä on syyllistynyt rikkeeseen, työnantaja arvioitavaksi jää, haluaako hän tehdä tapauksesta ilmoituksen poliisille.

Jos säännöksiä rikotaan, Norjan tietosuojavaltuutettu eli Datatilsynet voi määrätä sakon. Sakko on enimmillään 700 000 Norjan kruunua eli noin 80 000 euroa. Jos työntekijän mielestä työnantaja on rikkonut sääntöjä, hän voi valittaa asiasta tietosuojavaltuutetulle.

Valtiosihteeri Wenche Lyngholm sanoo norjalaisen Dagens Naeringsliv -lehden haastattelussa 7. maaliskuuta, että uusille säännöksille on ollut selvä tilaus riitatapausten kasvaneen määrän vuoksi. Aiemmin tietosuojasta on annettu vain suosituksia. Osalla yrityksillä on ollut omat sääntönsä. Epäselvät tilanteet ovat aiheuttaneet monia riitoja.

Norjassa tietosuojalain uudistus ei herättänyt samanlaista julkista keskustelua kuin Suomessa.

Kommentit

    Näytä lisää