Kremlin tukema ryhmä myöntää Viron nettihyökkäykset

Kremlin tukeman nuorisoliikkeen jäsenet ovat ilmoittaneet tehneensä Viron nettihyökkäykset toukokuussa 2007.

Venäläisen Nashi-nuorisojärjestön jäsenet osoittivat mieltään Viroa vastaan.

11.3.2009 14:28 | Päivitetty 11.3.2009 14:29

Viron viranomaiset sanoivat alunperinkin, että hyökkäykset tulivat Venäjältä. Tähän mennessä Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin kieltäneet olleensa osallisena hyökkäyksissä.

Tiistaina Kremlin tukeman nuorisojärjestö Nashin komissaari Konstantin Goloskokov paljasti, että hän ja hänen kumppaninsa käynnistivät palvelunestohyökkäykset Viron hallinnon ja median verkkosivustoja vastaan.

– En sanoisi sitä kyberhyökkäykseksi, sanoisin sitä kyberpuolustukseksi, Goloskokov sanoi sanomalehti Financial Timesille.

– Opetimme Viron johdolle, että jos he toimivat laittomasti, me olemme valmiit vastaamaan samalla mitalla.

Nashi on yksityisesti rahoitettu nuorisoliike, joka on Kremlin pääideologin Vladislav Surkovin hengentuote. 

Hyökkäykset alkoivat huhtikuun 27. päivän jälkeen, kun Viro oli siirtänyt neuvostoaikaisen sotilasmuistomerkin Tallinnan keskustasta.

Hyökkäys lamautti Viron hallinnon sivut lähes täysin. Tekijöitä ei pystytty jäljittämään, sillä hyökkäyksessä käytettiin niin sanottua hajautettua bottiverkkoa, eli viruksien ja verkkomatojen avulla hyökkääjien hallinnassa olevia tietokoneita ja palvelimia. Bottiverkon koneita oli 178 eri maassa.

Goloskokovin mukaan he eivät tehneet mitään laitonta.

– Me vain vierailimme useilla verkkosivuilla, uudestaan ja uudestaan, kunnes ne lakkasivat toimimasta. Me emme sulkeneet niitä: ne sulkivat itse itsensä, koska niiden omat tekniset rajoitukset estivät niitä käsittelemästä kaikkea tulevaa liikennettä.

Goloskokov kielsi, että hän tai hänen kumppaninsa olisivat toimineet Venäjän hallituksen käskystä.

– Teimme kaiken omasta aloitteestamme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?