Tietoturva

Kamerakännykkä pääsi porttikiellosta

Julkaistu: , Päivitetty:

Eduskunnan oikeusasiamiehen mielestä kamerapuhelimia ei voida kokonaan kieltää terveydenhuollon yksiköissä.
Kamerakännyköiden käyttö sairaaloissa tuli oikeusasiamiehen tutkittavaksi kantelun johdosta. Kantelu koski Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaa, joka kielsi viisi vuotta sitten kamerapuhelinten käytön alueen sairaaloissa ja toimintayksiköissä.

Johtajan mielestä kamerakännykkä olisi voitu loukata yksityiselämän suojaa, jos henkilöä kuvataan salaa tai ilman lupaa.

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio katsoo tänään antamassaan päätöksessä, ettei kamerakännykkää voida kokonaan kieltää sairaalasta.

Paunio on punninnut kahta perusoikeutta. Vastakkain ovat toisaalta kamerapuhelinta käyttävän oikeus sananvapauteen, toisaalta potilaan oikeus yksityisyyteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeusasiamies päätyi siihen tulokseen, että perusoikeutena turvatusta sananvapaudesta johtuu, että terveydenhuollon yksiköissä ei voida kokonaan kieltää kamerapuhelimien käyttöä yksityisyyden suojan turvaamiseksi.

Satakunnan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut laativansa ohjeet, joissa määritellään tilat, joissa valokuvaus yleensä on sallittua, ja tilat, joissa kuvausoikeutta ei ole.

Kommentit

    Näytä lisää