Epäluotettava virustorjuntaohjelma - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Facebook-vakoiluohjelma saattoi olla mainoskampanja

Tietoturvayhtiö F-Secure epäilee, että viikonloppuna Facebookissa levinnyt vakoiluohjelma oli osa virustorjuntaohjelman markkinointikampanjaa.

XP Antivirus -ohjelma tuottaa näytölle vääriä virushälytyksiä.­

25.2.2009 11:21 | Päivitetty 25.2.2009 11:21

Useat ihmiset hakivat Googlella lisätietoa Error Check System -vakoiluohjelmasta, joka levisi viikonloppuna Facebookissa. Useat hakutulosten kärjessä olevista linkeistä eivät kuitenkaan johtaneet uutisiin ja lisätietoihin vakoiluohjelmasta, vaan virustorjuntaohjelmien sivustoille.

Tietoturvayhtiö F-Secure epäileekin blogissaan, että Error Check System -sovellus oli osa XP Antivirus -virustorjuntaohjelman ja sen muunnelmien mainoskampanjaa.

F-Securen mukaan ohjelman tekijät saattoivat luoda ensin tietoturvaa uhkaavan sovelluksen, joka sai ihmiset hakemaan sen nimellä verkosta lisätietoja. Sitä ennen ohjelman tekijät olivat etukäteen varmistaneet erilaisilla hakukoneen tuloksiin vaikuttavilla keinoilla, että heidän sivunsa sijoittuvat "Error Check System" -hauissa tulosten alkuun.

Toinen vaihtoehto on, että virustorjuntaohjelman tekijät toimivat todella nopeasti vakoiluohjelman paljastumisen jälkeen, että saivat sivunsa Googlen listan kärkeen.

F-Secure nimittää XP Antivirusta epäluotettavaksi virustorjuntaohjelmaksi. Yhtiön mukaan ohjelma liioittelee löytämiensä virusten määrää saadakseen ihmiset ostamaan sen. Ohjelma saattaa asentua koneelle ilman käyttäjän lupaa troijalaisviruksen lataamana, ja näyttää näytöllä vääriä hälytysviestejä.

XP Antivirus -ohjelman on tehnyt Bakasoft, ja se tuottaa levittäjilleen miljoonia vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?