Tietoturva

Suvi Lindén: Työnantaja voi riisuttaa työntekijän salaisuuksien suojaamiseksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) puolustaa Lex Nokiaa sanomalla, että laki selkeyttää sääntöjä työpaikoilla. Hän on myös sitä mieltä, että laki kitkee tietovuotoja.


Aamulehden haastattelussa Lindén torjuu huolet Lex Nokian liian heppoisesta käytöstä ja sanoo, että ”laki sallii pienten salaisuuksien vuotamisen”.

– Työnantajan pitää määritellä, mikä on yrityssalaisuus tai väärinkäytös. Asiasta täytyy ilmoittaa tietosuojavaltuutetulle. Työnantaja saa rapsut, jos oikeutta käytettään heppoisesti, Lindén sanoo.

Hän myös sanoo, että jo nykyisten säädösten mukaan monenlainen valvonta on mahdollista.

– Jos tallennat työkoneeltasi usb-tikulle, yritys saa katsoa koneesi lokitietoja. Yritys voi vaatia työntekijäänsä vaikka riisumaan alasti, kun tämä lähtee työpaikalta. Sekin voi olla yhdenlaista valvontaa. Nämä kaikki ovat sallittuja, ministeri sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aamulehdessä Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne on tyrmistynyt Lindénin heikosta työelämätuntemuksesta. Työnantajalla ei ole oikeutta käskeä tai edes pyytää työntekijää riisuutumaan.

– Se ei ole sallittua. Ei ikinä eikä Lex Nokiankaan myötä. Ihan käsittämätön väite. Osoittaa Lindéniltä suurta asiantuntemattomuutta työelämästä, Rinne sanoo.

Aiemmin liikenne- ja viestintäministeriön asiantuntija on Aamulehdessä sanonut, että suunniteltua urkintalakia hyödyntääkseen työnantajan olisi ensin kiellettävä nettisähköpostit, muistitikut ja erilaiset yhteisöpalvelut. Työmaalla kiellettyjen listalle kuuluisivat siten esimerkiksi Gmail, Facebook ja Messenger. Lisäksi käyttökieltoon joutuisivat muistitikut ja kirjoittavat levyasemat.

Lindén tulkitsee asiaa toisella tavalla.

– Minä en ole sellaista esittänyt ja toivon, etteivät työnantajatkaan, hän sanoo, mutta jatkaa:

– Jos haluaisin työnantajana ehkäistä työsalaisuuksien vuotoa, en antaisi oikeutta käyttää sähköpostin lisäksi muita välineitä, joiden kautta asiat voivat vuotaa, Lindén lausuu.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Janne Kataja ja Ulla-vaimo: Avioero!

  2. 2

   Korean Airin ”pähkinäraivosiskokset” eroavat – johtajaisä pyytää anteeksi: ”Olen todella pahoillani tytärteni harha-askeleesta”

  3. 3

   Sebastian Vettelin F1-autosta löytyi salainen vipu – tätä ei ole Räikkösen Ferrarissa

  4. 4

   Pekka Rinne nollasi Coloradon – Mikko Rantasen superkausi päättyi

  5. 5

   Aviciin kohtalokkaasta matkasta Omaniin tihkuu uutta tietoa – lomaili rennosti ystäväporukan kanssa: ”Tim oli täysin normaali”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marja toteutti unelmansa – muutti Suomen pienimpään kaupunkiin vanhaan kauppakeskukseen

  2. 2

   Sivullinen näki kuinka pyöräilijä pyyhälsi pelastuslaitoksen sulkumerkeistä välittämättä tulvivalle tielle – ja hävisi vedenpinnan alle

  3. 3

   Hymy palasi Olli Lindholmin kasvoille rankan vuoden jälkeen – yllättävä harrastus pitää tähden kunnossa: ”Monia varmaan naurattaa...”

  4. 4

   Kirja: Maria Veitolan 5-vuotias poika aiheutti kiusallisen tilanteen HopLopissa – näin julkisuus vaikuttaa perhe-elämään

  5. 5

   Tuhannet linnut tärvelivät saarta: Vuokraturvan toimitusjohtaja keksi tehokkaan keinon antaa häätö merimetsoille

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  4. 4

   Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

  5. 5

   Perheenäiti sai kylmiä väreitä, kun hänen taaperonsa kurkisti viemäriin ja sanoi legendaarisen kauhurepliikin – mistä tyttö oppi lauseen?

  6. Näytä lisää