Suvi Lindén: Työnantaja voi riisuttaa työntekijän salaisuuksien suojaamiseksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) puolustaa Lex Nokiaa sanomalla, että laki selkeyttää sääntöjä työpaikoilla. Hän on myös sitä mieltä, että laki kitkee tietovuotoja.


Aamulehden haastattelussa Lindén torjuu huolet Lex Nokian liian heppoisesta käytöstä ja sanoo, että ”laki sallii pienten salaisuuksien vuotamisen”.

– Työnantajan pitää määritellä, mikä on yrityssalaisuus tai väärinkäytös. Asiasta täytyy ilmoittaa tietosuojavaltuutetulle. Työnantaja saa rapsut, jos oikeutta käytettään heppoisesti, Lindén sanoo.

Hän myös sanoo, että jo nykyisten säädösten mukaan monenlainen valvonta on mahdollista.

– Jos tallennat työkoneeltasi usb-tikulle, yritys saa katsoa koneesi lokitietoja. Yritys voi vaatia työntekijäänsä vaikka riisumaan alasti, kun tämä lähtee työpaikalta. Sekin voi olla yhdenlaista valvontaa. Nämä kaikki ovat sallittuja, ministeri sanoo.

Aamulehdessä Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne on tyrmistynyt Lindénin heikosta työelämätuntemuksesta. Työnantajalla ei ole oikeutta käskeä tai edes pyytää työntekijää riisuutumaan.

– Se ei ole sallittua. Ei ikinä eikä Lex Nokiankaan myötä. Ihan käsittämätön väite. Osoittaa Lindéniltä suurta asiantuntemattomuutta työelämästä, Rinne sanoo.

Aiemmin liikenne- ja viestintäministeriön asiantuntija on Aamulehdessä sanonut, että suunniteltua urkintalakia hyödyntääkseen työnantajan olisi ensin kiellettävä nettisähköpostit, muistitikut ja erilaiset yhteisöpalvelut. Työmaalla kiellettyjen listalle kuuluisivat siten esimerkiksi Gmail, Facebook ja Messenger. Lisäksi käyttökieltoon joutuisivat muistitikut ja kirjoittavat levyasemat.

Lindén tulkitsee asiaa toisella tavalla.

– Minä en ole sellaista esittänyt ja toivon, etteivät työnantajatkaan, hän sanoo, mutta jatkaa:

– Jos haluaisin työnantajana ehkäistä työsalaisuuksien vuotoa, en antaisi oikeutta käyttää sähköpostin lisäksi muita välineitä, joiden kautta asiat voivat vuotaa, Lindén lausuu.

Kommentit

    Näytä lisää