Tietoturva

Verkkorikollisuus esillä suuressa valiokunnassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Suuri valiokunta sai perjantaina selvitykset EU:n neuvoston tämän viikon kokouksista. Valiokunnassa keskusteltiin muun muassa tietoverkkorikollisuudesta ja matkustajarekisteristä, kertoi eduskunta.
Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) selvitti valiokunnalle televiestintäneuvoston tilanteesta. Ministerit yrittävät löytää EU:ssa poliittisen yhteisymmärryksen sähköisen viestinnän lakipaketista, jolla luotaisiin säännöt esimerkiksi taajuuspolitiikalle ja kansallisille viestintäpolitiikoille. Asialistalla on myös verkkovierailuasetus, jota suunnitellaan laajennettavaksi siten, että hintakatot määritettäisiin puheluiden lisäksi matkapuhelinverkkojen kautta välitettäville tekstiviesteille ja datapalveluille.


EU:n oikeus- ja sisäasiain (OSA) neuvoston asialistaa selostivat sisäasiainministeri Anne Holmlund (kok.), oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sekä maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.). Tietoverkkorikollisuus on yksi kokouksen aiheista, ja tässä yhteydessä valiokunnassa keskusteltiin kansainvälisestä yhteistyöstä ja kokemusten vaihtamisesta koulusurmien ehkäisemisessä.


Eurooppalainen PNR-järjestelmä eli matkustajarekisteri herätti myös kysymyksiä. Eduskunnan mukaan valiokunnassa todettiin, että Euroopan parlamentti on suhtautunut hyvin kriittisesti lentomatkustajilta kerättävien tietojen lisäämiseen. Asiaan sovellettava päätöksentekomenettely ja sen säädösperusta ovat edelleen avoimina, joten päätöksiä ei voida tehdä vielä. Valiokunnassa keskusteltiin myös EU:n avioerolaista, jonka valmistelu on tällä hetkellä jäissä.

Kommentit

    Näytä lisää