Tietoturva

Näin poistat tietosi Googlelta

Julkaistu: , Päivitetty:

Google tallentaa hakuhistoriaasi aina, kun olet kirjautunut johonkin Googlen palveluun. Hakuhistorian ja evästeet voi kuitenkin poistaa ja tietojen tallentumisen estää.
Google ei yleensä tallenna käyttäjän hakutietoja, jos tämä tekee satunnaisia hakuja Googlen hakusivulta. Mutta jos käyttäjä on samanaikaisesti kirjautuneena sisään johonkin Googlen palveluun, esimerkiksi Gmail-sähköpostiin, haun tiedot tallentuvat jokaisen käyttäjän omaan hakuhistoriaan.

Yksilöllisessä hakuhistoriassa ovat käytetyt hakusanat, kellonajat, sekä hakutuloksista klikatut linkit.

– Google tallentaa hakuhistoriaa tarkentaakseen hakutuloksia, kertoo hakuyhtiön yksityisyydensuojan neuvonantaja Peter Fleischer.

Hänen suosikkiesimerkkinsä on Paris Hilton. Yleensä haun tuloksena saa julkkis Paris Hiltonia koskevia linkkejä, koska niitä suurin osa ihmisistä etsii. Jos käyttäjä on kuitenkin hakuhistorian mukaan hakenut viime aikoina tietoa esimerkiksi Pariisin nähtävyyksistä ja hotelleista, Google tarjoaakin todennäköisemmin tulokseksi Hilton-ketjun hotellia Pariisissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos kuitenkin hakuhistorian ja muiden tietojen tallentuminen Googlen arkistoihin ärsyttää, tiedot on mahdollista poistaa.

Hakukoneyhtiö Google neuvoo itse tietojen poistamiseen YouTubessa Google Privacy-kanavalla julkaistuissa videoissa.Yksi videoista käsittelee hakuhistorian poistamista.

Hakuhistoriansa löytää My Account/Oma käyttäjätili -tiedoista. Esimerkiksi Gmailiin kirjautuessa linkki Omaan käyttäjätiliin ei tule heti näkyviin, vaan ensin on valittava Help/Ohje -linkki sivun oikeasta yläkulmasta. Seuraavaksi aukeavan sivun oikeassa yläkulmassa on sitten linkki My Account/Oma käyttäjätili.

Oma tili/Google Account -sivulla on otsikko Omat tuotteet/My products, jonka vieressä on linkki Muokkaa/Edit. Tämän linkin takaa löytyy sivu, jolla voi poistaa sekä Gmail-tilinsä että koko hakuhistoriansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennen poistamista voi kuitenkin olla mielenkiintoista nähdä, mitä tietoa Googlella sinusta on. Oma tili/My Account sivulla, Omat tuotteet/My products-otsikon alla on lista Googlen tuotteita: Calendar, Gmail, Picasa... ja viimeisenä linkki Verkkohistoria/Web History

Verkkohistoria/Web history -sivun vasemmassa laidassa on linkkivalikko, jonka alimmaisena on kohta Poista kohteita/Remove items. Tästä linkistä aukeavalta sivulta käyttäjä voi valita, mitkä hakutiedot haluaa poistaa, vai poistaako kaiken.

Evästeet kertovat
Googlelle kaiken

Hakuhistorian lisäksi Google tallentaa ip-osoitteen, josta käyttäjä on tullut yleiseen internetiin. Jälleen Google perustelee käytäntöä hakutulosten parantamisella.

Yrityksillä voi olla yhteisiä ip-osoitteita, joten yhden tietyn käyttäjän yksilöiminen voi olla vaikeaa. Kotoa tietokonetta käyttävän tunnistaminen ip-osoitteen avulla sen sijaan on paljon helpompaa. 

Näitä ip-osoitteita käyttäjä ei pääse kuitenkaan poistamaan. Syyskuun lopussa Google kertoi, että se muuttaa yhdeksän kuukauden jälkeen tallentamiaan ip-osoitteita käyttäjän yksilöinnin vaikeuttamiseksi.

Käyttäjän koneelle jäävät kuitenkin cookiet, eli evästeet, jotka yksilöivät käyttäjän vielä ip-osoitettakin tarkemmin. Googlen nykykäytännön mukaan ne poistetaan tietokoneelta kaksi vuotta edellisen käyttökerran jälkeen.

Googlen lupauksia paremman yksityisyyden suojan saa poistamalla evästeet tietokoneeltaan, ja kokonaan estämällä evästeiden tallentumisen koneelleen.

Evästeen tallentumisen esto voi tosin haitata joidenkin verkkopalvelujen toimintaa.

Evästeiden poistaminen ja esto löytyy eri selaimista hieman eri paikasta. Ohjeet evästeiden käsittelyyn Internet Explorerilla löytyvät täältä, Firefoxin ohjeet ovat täällä, ja Applen Safari-selaimelle ohjeet ovat täällä.

Kommentit

    Näytä lisää