Tietoturva

Tietosuojaviranomaisilta moitteita ruotsalaistiedustelijoille

Julkaistu:

Tukholma - Tietosuojaviranomaiset eivät pidä tavasta, jolla Ruotsin kohuttu tiedustelulaitos FRA tulkitsee henkilötietojen säilyttämistä koskevia säädöksiä. Nimettömiin kanteluihin johtaneesta toiminnasta 1990-luvulla tietosuojaviranomaiset sen sijaan eivät löytäneet huomauttamista.


Ruotsalaisia viime aikoina runsaasti puhuttanut tiedusteluviranomainen FRA eli Försvarets radioanstalt käsitteli vuosina 1994-1997 henkilötietoja aivan tuolloin voimassa olleen lain mukaisesti. Näin toteaa laitoksen toimiin nimettömien kanteluiden perusteella perehtynyt Tietosuojan tarkastuslaitos (Datainspektionen).

Valitukset koskivat tapaa, jolla FRA mainittuina vuosina keräsi ja käsitteli tietoa yksityishenkilöistä, joilla oli jonkinlaisia yhteyksiä Venäjälle. Julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan seurannan kohteena olisi ollut noin sata yksityishenkilöä. FRA:n toimista on kanneltu Tietosuojan tarkastuslaitoksen ohella muun muassa oikeuskanslerille.

Huomautettavaa tietosuojaviranomaiset löysivät tiedusteluviranomaisten nykyisistä toimintatavoista. FRA:n todettiin säilyttävän tiedustelutoimintaan liittyviä raportteja ja siten myös henkilötietoja jokseenkin pysyvästi, minkä arvellaan olevan ristiriidassa asianomaista toimintaa koskevan henkilötietolainsäädännön kanssa.

Säädösten mukaan tiedustelutoimintaan liittyvät henkilötiedot tulisi hävittää, kun niitä ei enää tarvita. Tietojen mahdollisesta säilyttämisestä esimerkiksi tilastollisiin tai tieteellisiin tarkoituksiin päättää lain mukaan Valtionarkisto, mutta tietosuojaviranomaisten mukaan tällaisia päätöksiä ei ole tehty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

FRA pitää tiedusteluraporttien säilyttämistä toimintansa kannalta tarpeellisena, mikä käytännössä tarkoittaa, ettei niitä hävitetä koskaan, tietosuojaviranomaiset toteavat tiedotteessaan.

Tietosuojan tarkastuslaitoksen mukaan "on kyseenalaista, onko tämä linjassa lainsäätäjän tarkoituksen kanssa" - pääsääntö kun on, että henkilötiedot tuhotaan ja että tarvetta niiden säilyttämiseen tarkastellaan jatkuvasti. Tietosuojaviranomaiset kehottavatkin nyt FRA:ta tarkistamaan henkilötietojen käsittelyyn liittyviä rutiinejaan.

Kommentit

    Näytä lisää