Protestiliike vetoaa Pirate Bayn mainostajiin

Julkaistu: , Päivitetty:

Tukholma - Sähköpostikampanja houkuttelee mainostajia irtautumaan Pirate Baysta, jotta palvelu harkitsisi uudelleen suhtautumistaan surmattujen lasten ruumiinavauskuviin. Sananvapaus sallii myös inhimillisyyden osoittamisen, kampanja viestii.


Internetissä leviävät ruumiinavauskuvat Arboga-murhan lapsiuhreista kuohuttavat yhä tunteita Ruotsissa. Tulilinjalla on etenkin Pirate Bay, joka julkisuudessa on nimetty esitutkinta-aineiston keskeiseksi jakelukanavaksi.

Piratbukt-blogin sunnuntaina aloittamassa sähköpostikampanjassa kehotetaan Pirate Bayn mainostajia miettimään, onko esiintyminen mainitussa osoitteessa heille eduksi.

Esitutkinta-aineiston julkaiseminen on laillista, kampanjassa muistutetaan. Piratbuktin mukaan sananvapaus tai tiedostovaihto eivät kuitenkaan kärsisi siitä, että asiassa osoitettaisiin myös inhimillisyyttä.

Blogiin kootuista vastauksista päätellen ainakin kolme mainostajaa oli torstaiaamuun mennessä ilmoittanut toistaiseksi vetäytyvänsä Pirate Baysta. Useat kertovat tutkivansa asiaa.

Expressen-lehden verkkosivujen mukaan blogikampanjan takana on 38-vuotias kahden lapsen isä. Hän ei kuitenkaan saa osakseen ymmärystä Pirate Bayn taholta. Expressenin haastatteleman Peter Sunden mukaan piraatit "osoittavat inhimillisyyttä siten, etteivät poista linkkiä aineistoon". Hänen mukaansa esitutkinta-aineiston kuvineen kaikkineen nettiin saattaneella Pirate Bayn käyttäjällä on takanaan verkkopalvelun täysi tuki.

Sunde kertoo Expressenille niin ikään, että Pirate Bay on vienyt useiden joukkoviestimien toimet viranomaisten ja median toimintaa valvovien tahojen käsiteltäväksi, koska kyseiset viestimet ovat väittäneet Pirate Bayn itse julkaisseen aineiston. Sunden mukaan Pirate Bay onkin "myös itse uhri tässä tapauksessa".

Murhattujen lasten isä kommentoi keskiviikkona Pirate Bayn esittämää anteeksipyyntöä Expressenille todeten, että "anteeksipyyntö sinänsä on hyvä, mutta se tuli vähän liian myöhään".

Kommentit

    Näytä lisää