Tietoturva

Näin estät Googlen selainta keräämästä tietojasi

Julkaistu: , Päivitetty:

Googlen Chrome-selaimen yhdistetty osoite- ja hakukenttä siirtää Googlelle jokaisen kenttään tehdyn näppäinlyönnin. Yhdysvaltalainen kansalaisoikeusjärjestö EFF on huolissaan ihmisten yksityisyyden suojasta.


Googlen Chrome-selaimessa on yhdistetty Googlen haku- ja selaimen osoitekenttä. Tämä Googlen Omnibox-nimellä kutsuma kenttä siirtää Googlen arkistoitavaksi jokaisen näppäinlyönnin, myös silloin, kun käyttäjä ei paina lopuksi enteriä.

Yhdysvaltalainen kansalaisoikeuksia verkossa ajava järjestö Electronic Frontier Foundation EFF on huolestunut Omniboxista, kertoo Cnet-verkkosivusto.

EFF-järjestö on huolissaan siitä, että Google tietää  jo hakukoneensa ja palveluidensa kautta liian paljon ihmisten yksityisestä elämästä.

Google aikoo tallentaa noin kaksi prosenttia Omniboxista saamistaan tiedoista. Tallennettaviin tietoihin kuuluvat myös koneiden ip-osoitteet, joista näppäinlyönnit on tehty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiminnon voi estää valitsemalla Chromen Sivu- valikosta kohdan "Uusi incognito-ikkuna". Incognito-toiminnassa selain ei tallenna käyttäjästä mitään tietoja. Incognito ei kuitenkaan estä verkkopalveluja, joissa käyttäjä vierailee, tallentamasta tietoja käynnistä.

Googlen Chromen asetuksista voi myös poistaa salasanojen tallennuksen. Haku- ja osoitekentässä on hakukoneena luonnollisesti Google. Tämänkin voi kuitenkin vaihtaa selaimen asetusten kautta, ja tällöin välttää hakusanojensa välittämisen Googlelle.

Chrome-selaimen julkaisuvaiheessa käyttäjäehdot antoivat Googlelle lähes kaikki oikeudet kaikkeen materiaaliin, joita käyttäjät sen avulla välittivät. Ehtojen aiheuttaman kohun jälkeen Google muutti niitä käyttäjien hyväksi.

Kommentit

    Näytä lisää