Chrome antaa oikeudet takaisin

Julkaistu: , Päivitetty:

Google muutti Chrome-selaimensa ristiriitoja herättäneen käyttöoikeussopimuksensa ehtoja käytännössä pyyhkien kokonaan pois kiistanalaisen kohdan.


Muutos on tosin tehty tällä hetkellä vasta englanninkieliseen eulaan (end user license agreement).

Aikaisemmin Chromen lataaja antoi Googlelle muun muassa täydet valtuudet käyttää, muokata, kopioida ja julkaista mitä tahansa materiaalia, jonka käyttäjä on lähettänyt, julkaissut tai esittänyt Googlen tuotteilla, ohjelmilla, palveluilla tai verkkosivustoilla.

Mutta nyt teksti on hävinnyt kokonaan. Englanninkielisessä eulassa on kohdassa 11 jäljellä enää seuraava teksti: "You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services".

Eli suomeksi: "Käyttäjä säilyttää Palveluiden kautta tai Palveluihin lähetetyn, julkaistun tai esitetyn Sisällön tekijänoikeudet ja muut käyttäjän omistamat oikeudet".

Googlen Chromesta vastaava lakiasiainjohtaja Rebecca Ward totesi Ars Technicalle, että alkuperäinen teksti johtuu Googlen tavasta kierrättää eri palvelujensa euloja mahdollisimman paljon. Tässä tapauksessa eulaan oli siis ilmeisesti eksynyt sinne huonosti sopivaa tekstiä.

Muutos koskettaa takautuvasti myös niitä, jotka ehtivät hyväksyä alkuperäisen eulan.

Päteekö eula muutenkaan?

Pistokokeiden mukaan kaikkien muiden kielien eulat, myös suomen, näyttivät kirjoitushetkellä olevan ennallaan englantia lukuunottamatta. Google kuitenkin vakuuttaa muuttavansa muutkin eulat niin pian kuin mahdollista.

Ars Technican mukaan koko eula on joka tapauksessa ylipäätään pitkälti pätemätön, koska Chromen lähdekoodia jaetaan avoimella lisenssillä. Käyttäjät voisivat ladata lähdekoodin, kääntää sen käytettäväksi ja aloittaa selailun hyväksymättä eulaa koskaan.

Päivitys 4.9 klo 11.00: lisätty tieto muunkielisten eulien muuttamisesta.

Kommentit

    Näytä lisää