BitDefender uskoo internetin flunssaviruksiin - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Haittaohjelmat muuntuvat internetflunssaksi

Tietoturvayhtiö BitDefenderin heinäkuun yleisimpien haittaohjelmien listauksessa ylivoimaisessa kärjessä komeilevat kaksi tuttua troijalaista, jotka ovat pysyneet listan kärjessä koko kesän ajan.

Haittaohjelmissa on BitDefenderin mukaan meneillään nyt internetflunssan alkuvaiheet.­

15.8.2008 15:05 | Päivitetty 15.8.2008 15:05

Trojan.Clicker.CM on 6,63 prosentin osuudellaan ylivoimaisesti yleisin haittaohjelma BitDefenderin heinäkuun listauksessa. Tämä haittaohjelma toimii siten, että se näyttää ruudulle ponnahtavan ikkunan, jossa on mainoksia kun käyttäjä menee tietylle sivulle.

BitDefender arvioi haittaohjelman hyvin yksinkertaiseksi luonteeltaan. Ainoa niin sanottu erikoisempi temppu haittaohjelmassa on se, että siihen on ohjelmoitu ominaisuus, jolla se pystyy ohittamaan tietoturvaohjelmisto Nortonin popup-suodattimen.

Toiseksi listalla 4,49 prosentin osuudella päässyt Trojan.Downloader.WMA.Wimad.N taas pyrkii huijaamaan käyttäjiä imuroimaan ja asentamaan mainosohjelman (adware), joka on naamioitunut musiikki- tai videosoittimeksi.

Uudempana listalla esiintyy muun muassa Trojan.Downloader.Wimad.A 2,91 prosentin osuudella. Tämä haittaohjelma on variantti Trojan.Downloader.WMA.Wimad.N -troijalaisesta ja sitä löytyy muun muassa tiedostojenjakoverkostoissa, median imurointiin keskittyneillä sivustoilla ja jopa roskapostista.

– Edessämme on alkuvaiheissa oleva Internetflunssa. Megatappajahaittaohjelmien aaltojen sijaan meillä on tällaisia toistuvasti esiintyviä haittaohjelmia, jotka eivät ole kovin vaarallisia itsessään. Ne ovat kuitenkin hyvin leviäviä ja hankalia tunnistaa sekä poistaa, BitDefenderin virustorjuntatutkimuksen johtaja Sorin Dudea toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?