Tietoturva

Suomelle satikutia hiv-potilaan tietovuodosta

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomalaisessa sairaalassa työskennelleelle ja myös hiv-tartunnan vuoksi hoidetulle naiselle määrättiin kymmenien tuhansien eurojen korvaukset, ja maksajana on Suomen valtio.


Tapaus sattui 1980- ja 90-lukujen vaihteessa, kun sairaanhoitajan potilastietoja kurkittiin suuremmalla porukalla kuin olisi ollut paikallaan. Syynä oli tuolloin käytetyn järjestelmän puutteet, joiden vuoksi tieto sairaudesta pääsi leviämään muillekin kuin hoidosta vastanneille.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan valittajan tietoa yritettiin jäljittää senkin jälkeen, kun sitä oli pyritty salaamaan muuttamalla tietokannan hakujärjestelmään henkilötietoja. Lisäksi sairaalan toimenpiteet hoitajan tietojen suojaamiseksi tulivat liian myöhään.

Edes jälkikäteen ei ollut mahdollista selvittää, ketkä olivat katselleet luvatta salaisia potilasasiakirjoja.

34 000 euroa

EIT:n mielestä olisi kyllä ollut riittävää, jos tapahtuma-aikana voimassa olleita tietosuojalakeja olisi sovellettu tiukasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naisen käräjöinnit kotimaassa epäonnistuivat, koska hän ei kyennyt osoittamaan syy-yhteyttä tietosuojasäännösten puutteellisuuden ja potilastietojensa levittämisen välillä. Mutta EIT:n mukaan ratkaisevaa olikin se, ettei sairaalan rekisterikäytäntö vastannut tapahtumahetkellä voimassa olleen henkilörekisterilain säännöksiä.

Tälle seikalle ei annettu kansallisissa tuomioistuimissa riittävän suurta merkitystä, ihmisoikeustuomioistuin katsoi torstaisessa päätöksessään.

EIT määräsi kaikkiaan lähes 14 000 euroa vahingonkorvauksia ja lisäksi oikeudenkäyntikulujen korvauksena 20 000 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää