Tietoturva

Ruotsi aloittaa tietoliikenteen laajamittaisen salakuuntelun

Julkaistu:

Tukholma - Äänekkäät protestit eivät purreet Ruotsin eduskuntaan. Kansainvälisestikin kummeksuttu salakuuntelulaki hyväksyttiin äänin 143-138. Ruotsalaisten supertietokone alkaa pian seuloa myös suomalaisten puhelu- ja tietoliikennettä, mikäli se suuntautuu Ruotsiin tai kulkee sen kautta.
Salakuuntelulakia vastustettiin Ruotsin eduskuntatalon edustalla vielä keskiviikkona iltapäivälläkin, vaikkakin huomattavasti aamua leppoisampaan tahtiin. Nuoret kansalaisaktivistit hakivat huomiota kyltteineen ja ruotsalaisjournalistien etujärjestö jakoi ohikulkijoille lentolehtisiään. Toivo lain kaatumisesta viime hetkillä vaikutti vähäiseltä.

Lakiesityksen palattua pikaisesta valiokuntakäsittelystä takaisin isoon saliin, pääsivät kansanedustajat vielä kerran sanomaan mielipiteensä ennen lopullista äänestystä. Hallituspuolueet katsoivat lakiesityksen jalostuneen valiokuntakäsittelyssä yksityisyyden suojan osalta niin, että se oli kaikkien hyväksyttävissä. Oppositio taas oli sitä mieltä, ettei käytännössä mikään ollut muuttunut alkuviikosta, jolloin jotkut hallituspuolueidenkin kansanedustajat kritisoivat lakiesitystä julkisuudessa.

Laki hyväksyttiin parituntisen keskustelun
jälkeen äänin 143-138. Edustajista 67 oli poissa äänestyksestä ja yksi pidättäytyi äänestämästä. Vasemmistopuolue (Vänsterpartiet) ilmaisi tyytymättömyytensä lain käsittelyyn ja sisältöön vaatimalla, että perustuslakivaliokunta selvittää muun muassa, onko laki linjassa esimerkiksi viestintäsalaisuuden tai lähdesuojan takaavan lainsäädännön kanssa.

Laki antaa viranomaisille mahdollisuuden seurata kaikkea Ruotsin rajat ylittävää puhelu- ja tietoliikennettä reaaliaikaisesti. Seurantaan joutuminen ei edellytä rikosepäilyä, vaan viranomaiset toimivat itsenäisesti ja ilman tuomioistuinten päätöksiä. Millaisia signaaleja eli sanoja tai tunnistetietoja supertietokone viestivirrasta etsii, eivät viranomaiset lähemmin kerro.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsalaisviranomaiset näyttävät suhtautuneen
lain läpimenoon luottavaisin mielin. TV4:n uutiset kertoivat keskiviikkoiltana tiedustelua harjoittavan laitoksen alkaneen rekrytoida työntekijöitä lain mahdollistamaan työhön jo kolme vuotta sitten.

Nyt hyväksytty laki astuu voimaan vasta 1. tammikuuta 2009.

Ruotsia kiinnostaa etenkin Venäjän tietoliikenne, josta merkittävä osa kulkee Teliasonera International Carrierin ja siten myös Ruotsin kautta, tietää puolestaan kertoa Computer Sweden. Lehden mukaan Venäjään liittyvä tieto on erityisen kiinnostavaa, koska Ruotsi voi käydä sillä vaihtokauppaa tiedustelutiedon kansainvälisillä markkinoilla. Juuri mahdollisuus seurata Venäjän tietoliikennettä on lehden mukaan ollut keskeinen motiivi koko lakiesityksen laadinnassa.

Lain puolestapuhujat ja tiedustelua käytännössä hoitava viranomainen, Försvarets radioanstalt (FRA), ovat vakuuttaneet, että Ruotsin sisäinen tele- ja tietoliikenne eivät kuulu seurannan piiriin edes siinä tapauksessa, että viestintä teknisistä syistä tulee ylittäneeksi valtakunnan rajat.

Kommentit

  Näytä lisää

  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Asentaja-Ismo hiljensi IS:n torstaisessa vaalitentissä puoluejohtajat – IS tapasi 60-vuotiaan asentajan Tampereella ”Jos joudun työttömäksi, kuka minut työllistää?
   Kotimaa
  3. Lehtiväite: Suomi salakuunteli Trumpin ja Putinin keskustelua Helsingin huippukokouksessa
   Ulkomaat
  4. Lohta vain kerran viikossa, rinnat muokataan suuriksi palloiksi – julkkiskaunottaret kertovat nyt rehellisesti, miten kiistelty fitness-buumi levisi Suomeen
   Viihde
  5. Ensitestissä Kia Proceed Shooting Brake – haastaa rohkealla otteellaan reilusti kalliimman ”esikuvansa”
   Autot
  6. Suomessa taotaan Kiinan valtion määräyksellä olympiaurheilijoita lähes rajattomalla budjetilla – ”Suomi ei änkytä ihmisoikeuksista”
   Urheilulehden parhaat
  7. Facebook oli ensin ”kuin paratiisi”, mutta neljä vuotta sitten Joonas Konstig sulki sometilinsä: ”Kuin jonkinlainen loitsu”
   Digitoday
  8. Selvitysmies kertoo lakkautetun Kirill Babitzin säätiön taustoista – Keräsi varoja lipun­myynti­tuloista, vuoden 2010 jälkeen tapahtui ratkaiseva käänne
   Musiikki
  9. Ylikonstaapeli Nina Pelkonen ymmärtää seksuaalirikoksista nousseen huolen, mutta varoittaa ylilyönneistä – ”Ei omankäden oikeutta”
   Kotimaa
  10. Tunti sitten
  11. KSML: Ilmavoimien uusi komentaja myöntää, että Lemmenjoelta tuli lommo imagoon
   Kotimaa
  12. Yön uutiset: Lue mitä tapahtui kun nukuit
   Yön uutiset
  13. Näytä lisää