Tietoturva

Pahat kaksoset voivat pilata lomasurffailun

Julkaistu: , Päivitetty:

Jos loma-aikana käyttää kannettavaa tietokonettasi surffailuun langattoman lähiverkon tukiaseman kautta, voi olla vaarassa joutua pahan kaksosen uhriksi, kertoo tietoturvayhtiö Symantec.
Symantecin mukaan se tarkoittaa, että väärennetty tukiasema syrjäyttää alkuperäisen tukiaseman, ja käyttäjän yhteydenotot ohjautuvat rikollisen hallitseman tukiaseman kautta. Tällöin verkkorikollinen pääsee ohjaamaan käyttäjän haluamalleen huijaussivustolle ja lukemaan sivuille syötettyä tietoa, kuten käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

- Verkkorikolliset ovat kehittäneet toimintamalleja, joissa esimerkiksi internet-kahvilan kotisivun lähdeosoite väärennetään verkon käyttäjien tietojen keräämiseen. Jos yhteys Internetiin otetaan pahan kaksosen kautta, verkkorikollinen saa haltuunsa kaiken tiedon, jota vierailija verkossa käyttää. Julkisia verkkoja käytettäessä tuleekin aina varmistaa, että liikenne on salattua, kertoo Symantec Finlandin partneritoiminnan johtaja Erkko Skantz.

Kannettavaa tietokonetta voidaan käyttää lomalla moneen tarkoitukseen, kuten digikuvien tallentamiseen ja sähköpostin käyttöön. Kun lisäksi langattomia verkkoja löytyy nykyään yleisesti, tietokoneen käyttömahdollisuudet kasvavat entisestään.

- Mahdollisuus langattomaan Internetin käyttöön kiinnostaa tietysti ihmisiä, mutta samalla on syytä huolehtia tietoturvasta ja tietojen varmistuksesta, kertoo Symantec Finlandin partneritoiminnan johtaja Erkko Skantz.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Symantecin lista kesän it-uhkista

Tietojenkalastelu, troijalaiset ja muut internetin uhat ovat kesälläkin yleisiä. Jos surffaa langattomasti tuntemattoman tukiaseman kautta, ei koskaan pidä antaa luottamuksellisia tietoja salaamattoman yhteyden yli.

Jos sinua pyydetään lataamaan koneellesi jotakin, jotta pääsisit verkkoon, olet todennäköisesti suuressa vaarassa. Nyrkkisääntönä on, ettei koskaan pidä ladata tuntemattomia tiedostoja!

Varmista aina, että tietokoneesi palomuuri ja virustorjuntaohjelmisto ovat ajan tasalla.

Ota säännöllinen varmuuskopiointi tavaksi. Turvaa sinulle tärkeät tiedot niin kannettavassa kuin pöytäkoneessakin varmuuskopioimalla. Älä säilytä varmuuskopiota kotonasi, vaan esimerkiksi sellaisen henkilön luona johon luotat.

Tietokoneen kovalevy kannattaa salata katoamisen tai varkauden varalta.

Huolehdi, että tietokoneesi virustorjuntamääritykset päivitetään myös kesällä.

Monet uudet matkapuhelimet vastaavat jo ominaisuuksiltaan lähestulkoon kannettavia tietokoneita. Siksi niiden sisältö - sähköpostit, tiedostot ja ohjelmat - täytyy suojata aivan kuten kannettavissa tietokoneissa. Muista siis suojata matkapuhelimesi myös kesällä. Keinoja on useita, kuten muistin salaaminen, bluetooth-toiminnon sulkeminen ja puhelimen suojaaminen salasanalla.

Kommentit

    Näytä lisää