”…jos luodaan, miksi ei käytettäisi” - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Poliisi haluaa passirekisterin sormenjäljet

Poliisi haluaa saada käyttöönsä kaikkien suomalaisten passinhakijoiden sormenjäljet. ”Jos sormenjälkitietokanta luodaan muutenkin, miksi sormenjälkiä ei käytettäisi myös muuhun kuin passitarkoituksiin”, sanoo poliisiylijohtaja Markus Salminen perjantain Helsingin Sanomissa.

Tämäkin sormenjäljen jättäjän henkilöllisyys olisi haettavissa yleisestä passirekisteristä.

22.2.2008 8:35 | Päivitetty 22.2.2008 8:35

Sisäministeriö ehdotti torstaina passin hakijoiden sormenjälkien kokoamista tietokantaan. Tietokanta kattaisi muutamassa vuodessa miljoonien suomalaisten sormenjäljet.

Sormenjälkien kerääminen lähtee Euroopan unionin vaatimuksesta, että jäsenvaltiot liittävät passeihin kasvokuvanlisäksi myös sormenjäljet. EU ei kuitenkaan vaadi, että tunnisteiden tallentamista tietokantaan.

Britannia, Ranska, Hollanti, Itävalta ja Portugali aikovat tallentaa sormenjäljet tietokantaan, mutta Tanska, Saksa ja Espanja eivät.Markus Salminen pitää Helsingin Sanomien mukaan järkevänä, että rikostutkijat voisivat käyttää passin haltijoiden sormenjälkiä vakavien rikosten ja sarjarikosten tutkintaan ja niiden ennaltaehkäisemiseen. Hänen mukaansa niitä voitaisiin käyttää myös kadonneiden tunnistamiseen.

Salminen, maan korkein poliisivirkamies, ennakoi, ettei sormenjälkirekisterin avaaminen poliisille saavuta yleistä kannatusta. Hän arvelee, että kansa voisi hyväksyä sormenjälkitietojen käyttämisen esimerkiksi törkeiden väkivaltarikosten, kiristyksen, kiskonnan, raiskausten ja törkeiden tuhotöiden tutkintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?