Tietoturva

Tamperelaista kilpailutusta: Vain yhden yhtiön tuotteet kelpaavat

Julkaistu: , Päivitetty:

Tampereen kaupunki ostaa 17 800 virustorjuntalisenssiä tänään päättyvässä tarjouskilpailussa. Kilpailuun kelpuutetaan vain F-Securen virustorjuntaa tarjoavat yhtiöt.
Tampere on hankkimassa 6 500 F-Secure Client Security – lisenssiä oppilaitoksille, kirjastoille ja museoille ja vielä 11 000 kappaletta samaa lisenssiä henkilökunnan ja oppilaiden kotikoneille.

Kaupunki pyytää tarjousta työasema- ja palvelinlisenssien toimituksista kahdeksi vuodeksi ja lisäksi optiota 2+1 vuodeksi.

Julkisia hankintoja ei kuitenkaan voi rajata tiettyyn valmistajaan tai tuotemerkkiin kuten Tampereen tarjouspyynnössä on tehty.

Hankintasihteeri Leila Tuuralan mukaan F-Securen tuotteiden valinta on aiheuttanut useita kyselyitä. Hän ei kuitenkaan ole valmis kertomaan miten hankinnassa päädyttiin yhden toimittajan tuotteisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tässä vaiheessa en anna lausuntoa asiasta. Missään tapauksessa emme muuta nykyistä tarjouspyyntöä. Odotamme, että lakimies palaa maanantaina lomalta ja päätämme sitten miten toimitaan, Tuurala sanoo.

Lakimies Sirpa Palo Suomen Kuntaliiton ja kauppa- ja teollisuusministeriön julkisten hankintojen neuvontayksiköstä, on antanut lausunnon, jonka mukaan teknisissä eritelmissä ei saa mainita tiettyä valmistajaa tai tiettyä alkuperää olevia tavaroita. Niissä ei saa myöskään viitata tavaramerkkiin, patenttiin, tuotetyyppiin, alkuperään, erityiseen menetelmään tai tuotantoon siten, että viittaus suosii tai syrjii tiettyjä tarjoajia tai tavaroita.

Poikkeuksiakin on mahdollista tehdä.

– Tällainen viittaus on sallittu vain, jos hankintasopimuksen kohdetta ei ole mahdollista riittävän täsmällisesti ja selvästi kuvata muutoin. Viittaukseen on liitettävä ilmaisu "tai vastaava".

Palo sanoo, että tuotemerkkeihin viittaamista on voitu perustella muun muassa sillä, että aiemmin ostettu laitteisto on näihin kuuluvaa merkkiä tai voimassa oleva huoltosopimus tai palvelusopimus kattaa vain nämä merkit.
- Tietyn merkin tai mallin vaatiminen on poikkeustapauksissa mahdollista, jos kyseessä on esimerkiksi samaan laitteistoon liittyvä hankinta ja yhteensopivuus tai muut toiminnalliset syyt ehdottomasti vaativat tiettyä tuotetta.

Tampere ei ole suostunut kertomaan syytä tarjouskilpailun rajaamista F-Securen tuotteisiin. Tarjouspyynnön lisätietona se on ilmoittanut, ettei muiden tuotteiden ja palvelujen tarjouksia oteta vastaan.

Ainakin Aplinet Oy:n toimitusjohtaja Ari Helmiö on närkästynyt tilanteesta. Hän sanoo joutuvansa harkitsemaan ottaako yhteyttä lakifirmaan ja osallistuu tarjouskilpailuun Sophoksen tuotteilla vai valittaako asiasta suoraan.

Kommentit

    Näytä lisää