Tietoturvaa haukutaan - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Uusi passikortti puistattaa Yhdysvalloissa

Uusi radiotunnistusta (rfid) käyttävä passikortti tulee valikoitujen matkustajien saataville Yhdysvalloissa. Passin tietoturva on kuitenkin asetettu kyseenalaiseksi.

Passikortti on arvostelijoiden mukaan helppo kopioida.

2.1.2008 11:14 | Päivitetty 2.1.2008 11:14

Rfid-passikortti tulee niiden matkustajien saataville, jotka sahaavat Yhdysvaltain ja Kanadan, Meksikon, tai Karibian väliä. Kortti on etäluettavissa noin kuuden metrin päästä, mikä tekee tarpeettomaksi passien käyttämisen lukijalaitteessa. Tavoitteena on lyhentää maahantulijoiden jonotusaikaa.

Lentomatkustajat eivät voi käyttää uutta passia. Maitse ja meritse matkaavien tiedot voidaan lukea terminaaleissa useasta kortista yhtä aikaa, ja tietoja verrataan terroristi- ja rikollislistoihin.

Arvostelijoiden mukaan passi on tietoturvaltaan susi esimerkiksi, koska sen käyttämä teknologia on tarkoitettu tavaroiden, ei ihmisten, seuraamiseen. Kortti altistaa identiteettivarkauksille, varoittaa johtaja Ari Schwartz Center for Democracy and Technologysta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan korttiin sisällytetään suojauksia, eikä passin siru sisällä biograafista tietoa. Passin siru sisältää uniikin tunnistenumeron, joka on linkitetty informaatioon turvallisessa tietokannassa, mutta ei nimiin, henkilöturvatunnukseen tai muuhun henkilökohtaiseen tietoon.

Kortin valmistaja, jota ei ole vielä päätetty, tarjoaa päällykset, jotka estävät korttien lukemisen kaukaa, uutistoimisto AP kertoo. Pelkona kuitenkin on, että passikortti itsessään on helppo kloonata, minkä myötä krakkeri voisi tehdä oman kortin rajavirkailijan huijaamiseksi.

Matkustajat voivat hankkia myös kalliimman e-passin, jonka rfid-siru on luettavissa vain noin kahdeksan senttimetrin päästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?