Tietoturva

PPO:n lapsilukko blokkasi Effin

Julkaistu: , Päivitetty:

Pohjanmaan Puhelimen nettiasiakkailleen tarjoama PPO Portti -tietoturvapalvelu esti pääsyn Effi ry:n verkkosivuille vedoten "palvelimen sisällön luokitteluun". PPO:n mukaan kyseessä oli virhe, joka juontui äskettäisestä ohjelmistopäivityksestä. Effin lisäksi blokattiin tiettävästi ainakin Amnesty International.


PPO Portti sisältää yhtenä ominaisuutena lapsilukon, joka on internet-selailun osoitepohjainen suodatus. Se estää pääsyn mahdollisesti arveluttavaa materiaalia sisältäville sivuille. Nyt estolistalle oli joutunut myös osoite www.effi.org.

Effi, eli Electronic Frontier Finland, on yhdistys sananvapauden ja yksityisyyden suojaamiseksi etenkin internetissä.

PPO:sta korostetaan, ettei Effin blokkaus ole mikään kannanotto. Kyseessä oli virhe, joka johtui ohjelmistopäivityksestä. Tässä yhteydessä suodatinratkaisun toimittaja lisäsi mukaan uusia sivustokategorioita, ja torjuttu Effi.org lukeutuu 'advocacy organizations' -kategoriaan.

Blokkauspalvelun estolistoja ylläpitää siis kolmas osapuoli, eikä PPO itse. Operaattorista arvioidaan, ettei ohjelmistopäivityksen yhteydessä tarkasti katsottu, tarvitsevatko blokattavat kategoriat jotakin muutoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällä hetkellä 'advocacy organizations' -kategoriaan kuuluvia sivuja ei enää estetä PPO Portti -palvelussa. Tiedossa ei ole, kuinka moni sivu joutui virheen vuoksi estetyksi, mutta Effin mukaan joukossa olivat ainakin European Digital Rights, Eläinsuojeluliitto Animalia ja Amnesty International.

Ylläpitäjä on luokitellut palvelua varten noin 40 miljoonaa eri verkko-osoitetta sallituiksi tai torjutuiksi. PPO on jo viilannut palvelun asetuksia tilanteen korjaamiseksi.

PPO:sta muistutetaan lisäksi, että Portti-palvelun käyttäjä voi aina itse kontrolloida, onko suodatuspalvelu päällä omassa liittymässä vai ei.

Kommentit

    Näytä lisää