Tietoturva

Salakuuntelu leviää kännyköihin

Julkaistu:

Pari vuotta sitten kännyköissä alkoi levitä viruksia. Nyt uutena uhkana ovat ohjelmistot, joilla voi salakuunnella ja vakoilla matkapuhelimia.


Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen on huolissaan matkapuhelimien vakoiluohjelmistoista.

Niiden avulla ulkopuolinen voi käyttäjän huomaamatta kuunnella puheluita ja lukea tekstiviestejä omalta tietokoneeltaan.

– Vakoilija pystyy käytännössä seuraamaan kaikkea, mitä kännykänkäyttäjä puhelimellaan tekee. Tukiaseman tiedoista vakoilijalle selviää jopa se, missä kännykkää käytetään, Hyppönen sanoo.

Vakoiluohjelmistot eivät ole mikään uusi ilmiö. Ensimmäiset havainnot niistä tehtiin jo pari vuotta sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uutta asiassa on Hyppösen mielestä se, että matkapuhelimien käyttöjärjestelmiä valmistava Symbian on hyväksynyt ne puhelimiin asennettavaksi ohjelmistoiksi.

Kolmansien osapuolten matkapuhelimeen tekemien sovellusten asentaminen uusimpiin älypuhelimiin on tehdasasetuksilla mahdollista vain, jos ne ovat Symbianin hyväksymiä.

– Ohjelmistoja ei ole hyväksytty vakoiluohjelmistoina. Sellaisina niitä kuitenkin käytännössä levitetään.

Symbianin käyttöjärjestelmällä varustettuja puhelimia valmistaa eniten Nokia. Suurin uhka kohdistuu Nokian s60-ohjelmistoalustalla varustettuihin älypuhelimiin.

– Jos kännykänomistaja jättää puhelimensa vaikka hetkeksi pöydälleen, kuka tahansa voi käydä asentamassa siihen vakoiluohjelmiston. Vakoilija voi sen jälkeen seurata puhelu-ja tekstiviestiliikennettä omalta tietokoneeltaan.

Toistaiseksi F-Secure ei ole saanut Suomesta yhtään raporttia matkapuhelimen vakoilusta.

Vakoiluohjelmistojen lisäksi kännykänkäyttäjän riesana ovat  virukset. Muutama vuosi sitten niitä levisi langattoman bluetooth-yhteyden kautta. Viruksen sisältänyt puhelin lähettää omin päin virustiedoston puhelimeen, jossa on bluetooth-yhteys päällä.

Tuloksena on tartunnan saaneen puhelimen akun tyhjentyminen nopeasti, koska puhelin lähettää virusta jatkuvasti.

Hyökkäyksen kohteena oleva puhelin taas on lähes käyttökelvoton, koska näytössä vilkkuu koko ajan tiedoston asentamisen edellyttämä hyväksy tiedoston asentaminen –ilmoitus.

– Tietoja virustartunnoista on tullut viime aikoina selvästi vähemmän. Yksi syy siihen on Symbian edellyttämä allekirjoitus eli hyväksyntä ulkopuolisten tekemien ohjelmistojen asentamikseksi puhelimeen.

Nokian uusimmissa älypuhelimissaan käyttämä s60-ohjelmistoalustan kolmas versio estää hyvinkin tehokkaasti virusten asentamisen. Aikaisemmissa malleissa vastaavaa virussuojaa ei ollut.

– Nokian E90 on ensimmäinen Nokian matkapuhelin, joka muistaa yhden hylkäämisen jälkeen, että käyttäjä ei kyseistä tiedostoa halua asentaa, Hyppönen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää