Vaatii 300 dollarin lunnaita - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Uusi haittaohjelma kidnappaa käyttäjän tiedostot

Tietoturvayhtiö Panda Software on löytänyt uuden ransomware-tyyppisen haittaohjelman. Onnistuessaan tietokoneen saastuttamisessa Sinowal.fy kryptaa kovalevyn dokumentit ja kertoo koneen käyttäjälle vaatimuksensa.

18.7.2007 12:29 | Päivitetty 18.7.2007 11:46

PandaLabs-viruslaboratorio on löytänyt Sinowal.fy -haittaohjelman, joka luikerreltuaan käyttäjän koneelle kryptaa käyttäjän tiedostot.

Tämän jälkeen ohjelma kertoo asiasta ja sen luojan asettamista vaatimuksista read_me.txt -tiedostolla. Ransomware-viruksen luoja vaatii uhriltaan 300 dollarin, eli vajaan 220 euron, suuruisia lunnaita.

Vaatimuksissa on myös kerrottu eräpäivä, johon mennessä maksaminen onnistuu. Käyttäjälle luvataan, että vaadittua summaa vastaan hänelle lähetetään salauksen avaustyökalu ja -koodi.

Perinteisesti Synowal-perheen haittaohjelmia on käytetty salasanojen ja pankkitietojen varastamiseen. - Tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka haittaohjelmien tekijät yrittävät hyötyä mahdollisimman paljon jokaisesta luomuksestaan, sanoo Pandan tietoturvalaboratorion johtaja Luis Corrons.

Pandan mukaan tiedostojen kidnappaus ei ole uusi ilmiö. Esimerkiksi PGPCoder-troijalaisilla on pitkät perinteet alalla, ja sen salakirjoitustekniikat ovat kehittyneet yhä vaikeammiksi murtaa. Ransom.a puolestaan uhkasi tuhota tiedoston 30 minuutin välein. Arhiveus.a ei pyytänyt rahaa vaan vaati uhreja ostamaan tuotteita tietystä verkkokaupasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?