Tietoturva

Troijalainen tuhoaa, puhuu ja pyytää anteeksi

Julkaistu:

Jos tietokone alkaa yllättäen puhua ja ilmoittaa, että koneesi on saastunut ja tiedostosi tuhottu, ei kyse ole pilasta, Panda Software alustaa. Kone on nimittäin todennäköisesti BotVoice.A-troijalaisen saastuttama.


Panda Softwaren viruslaboratorio PandaLabsin tunnistama haittakoodi käyttää Windowsin puhetoimintoa ja toistelee englanniksi tietoa siitä, että käyttäjän kone on saastunut ja järjestelmätiedostot tuhottu. Lopuksi tapahtunutta pahoitellaan ja toivotetaan hyvää päivänjatkoa.

Pandan mukaan koneen haastelema englanti ei ole moitteetonta:

"You has been infected I repeat You has been infected and your system files has been deletes. Sorry. Have a Nice Day and bye bye."
 
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
BotVoice.A:n toisteleman viestin voi kuunnella turvallisesti täällä. Troijalaisen jankuttaessa viestiään se pyrkii tuhoamaan tietokoneen koko kiintolevyn sisällön. Pandan mukaan BotVoice.A ei välttämättä onnistu tuhoamaan kaikkia järjestelmätiedostoja. Se ei kuitenkaan estä sitä tekemästä tietokoneesta käyttökelvotonta, sillä se muokkaa Windowsin rekisteriä siten, että mikään asennetuista ohjelmista sen paremmin kuin Windowsin tehtävienhallintakaan eivät toimi.

BotVoice on ohjelmoitu estämään myös Windowsin rekisterieditorin toiminta, jotta se voisi rauhassa suorittaa haitallisia toimintojaan.

- Tämä on erikoinen troijalainen. Se ei pelkästään tuhoa tiedostoja, vaan pitää myös käyttäjiä pilkkanaan. Lisäksi se tekee kaiken tarpeellisen, jotta sen haitallisen toiminnan estäminen olisi mahdotonta. Tällaisissa tapauksissa on tärkeätä estää tartunta jo etukäteen, mikä tekee tuntemattomilta uhkilta suojaavista proaktiivisista suojaustekniikoista välttämättömyyden, katsoo PandaLabsin johtaja Luis Corrons.

BotVoice.A leviää troijalaisille tyypilliseen tapaan esimerkiksi saastuneen levykkeen, muistitikun, cd-rom-levyn, sähköpostin liitetiedoston, internet-tiedostolatauksen, ftp:n, irc-kanavan tai vertaisverkon kautta.

Kommentit

    Näytä lisää