Sijoituspaikkana signaalitiedustelun tukikohta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Ruotsi hankki turvakseen supertietokoneen

Tukholma - Maan rajat ylittävän tieto- ja puhelinliikenteen seurannasta kiinnostunut FRA saa käyttöönsä laskentateholtaan varsin merkittävän supertietokoneen. Salaisen hankinnan tultua julki laitos kertoo ostoksesta verkkosivuillaan ja sanoo sen palvelevan kansallisia tarpeita etenkin "kryptologian alalla".

Signaalitiedustelua harjoittava FRA kertoo supertietokonehankinnastaan niukkasanaisesti nyt myös omilla verkkosivuillaan.

7.6.2007 13:18 | Päivitetty 7.6.2007 12:52

Kuuma keskustelu Ruotsin uudesta signaalitiedustelulaista jatkuu. Tiedustelua harjoittavan laitoksen teknisiä valmiuksia sen sijaan on jo päätetty kasvattaa. FRA (Försvarets radioanstalt) saa käyttöönsä laskentateholtaan varsin merkittävän supertietokoneen.

Supertietokoneen toimittavat FRA:lle Hewlett Packard ja Go Virtual, laitos kertoo verkkosivuillaan. Tiedotteen mukaan hankinnalla kasvatetaan laitoksen nykyistä laskentakapasiteettia, jotta FRA suoriutuu sille kansallisella tasolla säädetyistä tehtävistä kryptologian ja tietoturvan alalla.

Ennen kuin FRA tiedotti ostoksestaan ehti asiasta kertoa tiistainen Computer Sweden -lehti. Tietolähteisiinsä viitaten lehti kertoi uuden tietokoneen maksavan noin 75 miljoonaa kruunua eli runsaat kahdeksan miljoonaa euroa. Vielä tiistaisessa lehtijutussa FRA totesi, ettei se koskaan kommentoi hankintojaan.

Computer Sweden -lehden mukaan uuden supertietokoneen laskentateho on Ruotsissa aivan omaa luokkaansa, minkä lisäksi se sijoittunee myös maailman mittakaavassa supertietokoneiden kärkikaartiin. Näin sen arveltiin palvelevan muun muassa signaalitiedustelun tarpeita valtaisan tietoliikennemäärän seurannassa ja tiedustelun kannalta kiinnostavan tiedon poiminnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?