Oppositio jarruttaa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Ruotsin signaalitiedustelulaki viivästyy

Tukholma - Suomessakin huolta herättänyt ruotsalainen lakiehdotus puheluiden ja tietoliikenteen entistä laajemmasta seurannasta lykkääntyy vuodella, kertoivat SVT:n uutiset torstai-iltana. Oppositio ja hallitus ovat yksimielisiä lain tarpeellisuudesta vaan eivät sen sisällöstä.

25.5.2007 7:25 | Päivitetty 24.5.2007 23:41

Opposition ja hallituksen väliset neuvottelut kiistellystä ja suomalaisiakin huolestuttaneesta signaalitiedustelulaista ovat päättyneet tuloksettomina. SVT:n Rapport-uutislähetys kertoi torstai-iltana lain voimaantulon lykkääntyvän vuodella.

Ruotsin hallitus ja oppositio ovat uutisten mukaan yksimielisiä lain tarpeellisuudesta, kun taas lain sisällössä on suurimman oppisitiopuolueen eli sosialidemokraattien mielestä runsaasti korjattavaa. Oppositio ei kuitenkaan voi kumota lakiehdotusta vaan ainoastaan viivyttää sen käsittelyä.

Muutosta lakiehdotuksessa vaaditaan muun muassa kohtaan, jossa teleliikenteen kuuntelu liitetään ulkoisten uhkien torjuntaan. Oppositio haluaisi kuuntelua harjoitettavan vain, kun kyseessä on ulkoinen aseellinen uhka. Myös kuuntelutoiminnan valvontaan ehdotetaan parannuksia.

Uusi lainsäädäntö mahdollistaisi tietyin edellytyksin kaiken Ruotsin rajat ylittävän tele- ja internetliikenteen seurannan. Toistaiseksi kuuntelua harjoittava FRA (Försvarets radioanstalt) ei saa kuunnella kaapeleissa kulkevaa liikennettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?