TeliaSonera tuo suomalaisten sähköpostit takaisin Suomeen

Julkaistu: , Päivitetty:

TeliaSonera siirtää suomalaisten asiakkaidensa sähköpostipalvelujen tuotannon Ruotsista Suomeen vuoden 2008 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yrityksen suomalaisasiakkaiden sähköpostiviestit eivät enää ensi kevään jälkeen koukkaa Ruotsin kautta.


Ruotsin valtiopäivät äänestää signaalikuuntelulain esityksestä 14. kesäkuuta. Jos lakiesitys hyväksytään, operaattoreilla on vuosi aikaa panna uudet säädökset täytäntöön. Tuona aikana TeliaSonera valmistelee suomalaisten asiakkaidensa sähköpostipalvelujen tuotannon siirtoa Suomeen.

– Meidän on mietittävä Suomeen uusi email-järjestelmä, johon asiakkaiden sähköpostit Ruotsista siirretään. Muutos ei näy suomalaiselle sähköpostin lähettäjälle millään tavoin, sanoo TeliaSonera Broadband Services Finlandin johtaja Juha-Pekka Weckström.

Weckströmin mukaan suomalaisten sähköpostipalvelujen tuotannon siirto ei aiheuta henkilöstömuutoksia.

Kaikki kuluttajaliikenne koukkaa

TeliaSoneran suomalaisten yksityisasiakkaiden sähköpostipalvelut tuotetaan vielä Ruotsissa. Sähköpostiliikenne kahden Suomessa olevan asiakkaan välillä reititetään Ruotsin kautta, jolloin sitä koskee Ruotsin laki.

Tällä hetkellä Ruotsin kautta koukkaa kaikki TeliaSoneran suomalaisten kuluttaja-asiakkaiden sähköpostiliikenne ja osa yhtiön suomalaisten yritysasiakkaiden sähköposteista.

Weckström sanoo, että kyse on kaikkiaan useiden satojen tuhansien asiakkaiden viesteistä. Päivittäistä Ruotsin kautta koukkaavien viestien määrää hän ei osaa arvioida.

Sähköpostikoukkauksen takana on ollut TeliaSoneran tavoite yhtenäistää sähköpostipalvelujen tuotantojärjestelmiä synergiaetujen toivossa.

– Tilanne on muuttunut, kun Ruotsi on harkinnut signaalitiedustelun mahdollisuutta. Se on aiheuttanut asiakaskunnassa sellaisia reaktioita, että katsoimme paremmaksi siirtää sähköpostipalvelujen tuotannon Suomeen, Weckström sanoo.

Lakiesitys ei vaikuta TeliaSoneran kiinteän verkon ja matkaviestinverkon puhepalveluihin, teksti- ja multimediaviestipalveluihin tai langattomiin datapalveluihin, koska ne tuotetaan Suomessa, samoin kuin osa viranomaisten ja suurten yritysten sähköpostipalveluista.

Weckströmin mielestä globaali tietoliikenne tyypillisesti ylittää maiden rajat.

– Jos tietoliikenteen halutaan pysyvän jonkin maan rajojen sisäpuolella, se täytyy erityisesti järjestää. Aika harva kuluttaja tai yritys tietää, minkä kaikkien maiden kautta esimerkiksi Hotmail- tai Gmail-liikenne koukkaa, Weckström sanoo.

TeliaSoneralla ei Weckströmin mukaan ole ollut sähköpostipalvelujen tuotantoa suomalaisten käytössä muissa maissa kuin Ruotsissa.

Lindén on tyytyväinen

Viestintäministeri Suvi Lindén on ilmoittanut olevansa tyytyväinen TeliaSoneran sähköpostien uuteen reititykseen.

TeliaSoneran ilmoittamat toimenpiteet ovat "erittäin tervetulleet", toteaa Lindén.

- On hienoa, että TeliaSonera tällä tavoin viestittää ottavansa suomalaisten asiakkaitten yksityisyydensuojan tarpeet ja niiden mahdolliseen vaarantumiseen liittyvät uhat vakavasti. Olen erittäin tyytyväinen tähän ratkaisuun.

Ruotsissa annettiin maaliskuussa 2007 lakiesitys, joka sallisi Ruotsin puolustusvoimien seurata Ruotsin rajat ylittävää puhelin- ja sähköpostiliikennettä. Suomesta ulkomaille lähtevä teleliikenne ohjataan pääsääntöisesti Pohjanlahden yli Ruotsiin ja sieltä muualle maailmaan. Lisäksi osa Suomen sisäiseksikin tarkoitettua sähköpostiliikennettä on kierrätetty Ruotsissa olevien palvelinten kautta.

Liikenne- ja viestintäministeriö sai helmikuussa tiedon valmisteilla olleesta Ruotsin signaalitiedustelua koskevasta lakiesityksestä. Viestintävirasto pyysi tämän jälkeen teleoperaattoreilta selvitystä siitä, kuinka paljon suomalaisten viestiliikennettä kulkee Ruotsin kautta ja miten Ruotsin lakimuutos vaikuttaisi suomalaisten viestinnän yksityisyyteen.Kommentit

    Näytä lisää