Tietoturva

Deferon pk-yrityksille: varokaa vanhoja nauhoja

Julkaistu: , Päivitetty:

Virustentorjuntaohjelmistot ja palomuurit ovat hyvin hoidossa pk-yrityksissä. Tietoturvariskeihin, kuten tiedon säilymiseen ja varmistamiseen, on varauduttu puolestaan huonosti, katsoo Deferon. Asia käy ilmi myös kauppa- ja teollisuusministeriön teettämästä pk-yritysten tietoturvatutkimuksesta.
Varmuuskopioiden säännöllinen ottaminen palvelimelta on varmin keino turvata tiedon säilyminen.

- Varmuuskopio otetaan nauhalle tai data "etävarmistetaan" ulkoiselle taholle. Nauha pitää muistaa viedä pois yrityksen kiinteistöstä tai säilyttää paloturvakaapissa, neuvoo Deferon Services Oy:n Partner Tarmo Herlevi.

Vaikka varmuuskopiointi tehtäisiinkin pk-yrityksissä, nauhojen vaihtaminen saattaa unohtua. Nauhat voivatkin olla vanhoja ja kuluneita.

- Kun niiltä yritetään palauttaa dataa, niin ne eivät toimikaan. Tiedon palauttamista ei myöskään harjoitella yrityksissä tarpeeksi, ja varmistuksia ei oteta riittävästi työasemilta, lisää Herlevi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salasanat vaihtoon kännyköitä useammin

Deferonin lainaaman KTM:n tutkimuksen mukaan salasanoja ei vaihdeta säännöllisesti pk-yrityksissä. Tarmo Herlevin mukaan tarve salasanojen tiheälle vaihtamiselle ei ole niin suuri pk-yrityksissä kuin isoissa firmoissa.

- Nyrkkisääntönä voidaan pitää kuitenkin sitä, että salasanat vaihdetaan useammin kuin vaikkapa yrityksen matkapuhelimet.

Pk-yritysten tietoturvatutkimuksessa selvisi myös, että alle puolella pk-yrityksistä on henkilöstölle tiedotettu tietoturva-asioiden vastuuhenkilö. Lisäksi vain joka seitsemännellä pk-yrityksellä oli kirjallinen tietoturvasuunnitelma ja viidesosalla oli laadittuna tietoturvapolitiikka.

Yrityksen tietoturvan ajan tasalle saattaminen ei vaadi yleensä isoja investointeja. Yritykseen kannattaa kuitenkin hankkia vain sellaisia laitteita ja ohjelmistoja, jotka soveltuvat yrityskäyttöön. Herlevin mukaan Home-versiot ovat monesti haavoittuvaisempia erilaisille tietoturvauhille kuin yritysversiot.

Kommentit

    Näytä lisää