Ruotsin salakuuntelulaki lykkääntynee vuodella

Tukholma - Ruotsin hallituksen esitys rajat ylittävän teleliikenteen salakuuntelusta on joutumassa eduskunnassa vastatuuleen. Sosialidemokraattien asettuminen lakiesitystä vastaan ei kaada hanketta, mutta käsittely pitkittyy.

Kuuleeko Ruotsi? Lakiesitystä, joka päästäisi viranomaiset kuuntelemaan entistä laajemmin Ruotsin rajat ylittävää puhelin- ja nettiliikennettä, ajetaan läpi kovassa vastatuulessa.

13.3.2007 7:17 | Päivitetty 13.3.2007 0:32

Ruotsin entinen oikeusministeri Thomas Bodström ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ulrica Messing suosittelevat maanantai-iltaisten tietojen mukaan sosialidemokraattien eduskuntaryhmälle kielteistä suhtautumista kiisteltyyn lakialoitteeseen, joka antaisi viranomaisille laajat valtuudet maan rajat ylittävän teleliikenteen salakuunteluun. Lakialoitteeseen ovat jo aiemmin ottaneet kielteisen kannan ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue.

Lain vastustajien voima ei riitä aloitteen kumoamiseen, mutta vähemmistöasemassakin mainutut puolueet voivat viivyttää lain käsittelyä vuodella. Pelkkä viivytys ja perusteellisempi keskustelu lain sisällöstä näyttää myös vastaavan sosialidemokraattien tavoitteita:

SVT:n uutisten haastattelussa Thomas Bodström toteaa, ettei hän halua evätä FRA:lta (Försvarets radioanstalt) mahdollisuutta puhelin- ja sähköpostiliikenteen seurantaan, mutta nykyinen lakiesitys kaventaa liiaksi yksilönsuojaa, eikä se myöskään ole ongelmaton oikeusturvan kannalta. Hallituksen kerrotaan yhä olevan tästä toista mieltä.

Olofsson: "Kuuntelussa ei ole mitään uutta"

Oman mausteensa keskusteluun lakiesityksestä on tuonut keskustalainen elinkeinoministeri Maud Olofsson, joka perjantaina totesi, ettei kuuntelussa ole mitään uutta. Muun muassa SVT:n uutisten mukaan Olofsson sanoi, että kaapeleissa kulkevaa teleliikennettä kuunneltiin hyvän aikaa ennen kuin valtiollisesta telelaitoksesta tuli Telia.

Olofssonin lausuman kumosi heti tuoreeltaan FRA:ta edustava Per Kjällnäs, jonka mukaan kuuntelu on kohdistunut vain satelliittivälitteiseen liikenteeseen ja ollut siten aivan laillista. Olofssonin lausuman hän arveli johtuvan silkasta väärinkäsityksestä.

Esitys ei ole uusi

Lakiesitys FRA:n valtuuksien lisäämisestä ei ole aivan uusi. Syksyllä valtaan astunut porvarihallitus on itse asiassa perinyt lakiin liittyvän pohjatyön aiemmalta, Göran Perssonin johtamalta hallitukselta.

Tiettävästi lakiesitystä muotoiltiin eduskunnan käsittelyyn alunperin jo viime kesän kynnyksellä, mutta hallitus ei vienyt esitystään näin pitkälle ilmeisesti siksi, että keskustelu kävi kuumana jo oikeusministeri Thomas Bodströmin ajaman, poliisin salakuunteluoikeuksien kasvattamiseen tähdänneen lakesityksen vuoksi. Eduskunnassa Bodströmin lakiesitys jätettiin lopulta lepäämään vuodeksi.

Syksyn vaaleissa valitun porvarihallituksen lakiesitys maan rajat ylittävän tele- ja internetliikenteen salakuuntelusta sai lopullisen muotonsa tammikuussa. Laki annettiin eduskunnan käsittelyyn viime viikolla kiivaan julkisen keskustelun saattelemana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?