Vihreiden Kasvi ja Niinistö torjuvat ruotsalaisurkintaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Vihreiltä tulee murhaavaa kritiikkiä Ruotsin aikeelle alistaa kaikki maan alueella tapahtuva sähköinen tietoliikenne maan puolustusvoimien tarkkailuun. He syyttävät hanketta Stasin menetelmien käyttöönotosta ja oikeusvaltion periaatteiden unohtamisesta.


Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi ja Vihreiden varapuheenjohtaja Ville Niinistö sanovat, että valtaosa suomalaisten tietoliikenteestä joutuisi Ruotsin puolustusjärjestelmän valvontaan. Se rajaisi kansalaisten oikeuksia tavalla, joka muistuttaa ennen kaikkea DDR:n Stasin metodeista.

Heidän mukaansa Ruotsin hallitus on unohtanut kaikki länsimaisen oikeusvaltion keskeiset periaatteet. Perustavanlaatuiset kansalaisoikeudet joutuvat kyseenalaisiksi tietoyhteiskunnan heikon tuntemuksen takia.

- Päättäjiä vaivaa digiharha - heti kun hankkeeseen liittyy tietokone tai internet, sitä pidetään lähtökohtaisesti epäilyttävänä ja valvottavana. Sähköpostien avaaminen ei kuitenkaan jostain syystä herätä samanlaisia tunteita kuin kirjekuorien höyryttäminen, sanovat Kasvi ja Niinistö perjantaina antamassaan tiedotteessa.

- Jopa Ruotsin hallituksen omat asiantuntijat ovat varoittaneet siitä, että tietoliikenteessä on käytännössä mahdotonta erottaa kotimaista ja ulkomaista liikennettä toisistaan.

Ruotsin eduskunta käsittelee lakiesitystä, jonka mukaan Ruotsin kokonaispuilustukseen kuuluva Försvarets Radioanstalt FRA -elin saisi oikeuden seurata kaikkea Ruotsin rajat ylittävää sähköistä tietoliikennettä ilman rikosepäilyä tai oikeuden päätöstä. Niin sähköpostit, puhelut kuin faksitkin seulottaisiin automaattisesti sellaisten sanojen kuin pommi tai sariini varalta.

Kasvi ja Niinistö, kuten monet muutkin asiaa kommentoineet, nostavat vahvasti esille sen, että suomalaisten ulkomaanliikenne kulkee pääosin Ruotsin kautta.

Ehdotuksessa ei huomioida sitä, että suuri osa Suomen rajat ylittävästä tietoliikenteestä kulkee Ruotsin läpi. Viestintäviraston mukaan jopa 90 prosenttia Suomesta ulkomaille lähtevästä sähköisestä viestiliikenteestä kulkee Ruotsin kautta.

- Myös osa Suomen sisäisestä liikenteestä kulkee Ruotsin kautta, sillä esimerkiksi Soneran asiakkaiden sähköpostipalvelimet toimivat Ruotsista käsin. Ruotsin armeija siis saisi luvan seurata myös meidän suomalaisten tietoliikennettä, Jyrki Kasvi ihmettelee.

Lausunnon mukaan Ruotsin lakialoite on ääriesimerkki tiukentuvasta kansalaisten valvonnasta, jota on toteutettu myös Suomessa. Vihreät pelkäävät, että päättäjien asiantuntemattomuus ja vainoharhaisuus uhkaa rajata kansalaisoikeuksia pysyvästi.

- Tietoyhteiskuntaa koskeva lainsäädäntö ei ole teknistä näpertelyä, vaan se määrittelee uuden aikakauden tiedon vapauden reunaehdot. Lopputuloksena häämöttää Isoveli valvoo -yhteiskunta, jollei asenne muutu, sanovat Kasvi ja Niinistö.

Kommentit

    Näytä lisää