Suomalaiset huolestuivat Ruotsin salakuunteluaikeista

Tukholma - Lakiesitys, jonka turvin viranomaiset voisivat Ruotsissa verraten vapaasti kuunnella kaikkea valtakunnan rajat ylittävää internet- ja televiestintää, saa nyt osakseen kritiikkiä myös Suomesta. Muun muassa suuri osa suomalaisten ulkomaanpuheluista ylittää Ruotsin rajan.

Viranomaisten valtuuksia netti- ja teleliikenteen kuuntelussa kasvattava lakiesitys on saanut FRA:n selittämään vuolassanaisesti verkkosivuillaan, mistä oikein on kyse.

8.3.2007 10:36 | Päivitetty 8.3.2007 10:18

Ruotsin eduskunta saa tänään käsiteltäväkseen lakiehdotuksen, joka avaisi käytännössä kaiken rajat ylittävän tele- ja internetviestinnän viranomaisten kuunneltavaksi.

Tammikuussa esiteltyyn lakiehdotukseen ovat nyt reagoineet myös suomalaiset. Ruotsin Radion uutisten mukaan lakiehdotus herättää huolta viranomaisten ja teleoperaattorien taholla, koska muun muassa suuri osa suomalaisten ulkomaanpuheluliikenteestä kulkee Ruotsin kautta.

Ruotsalaisetkin pelkäävät yksityisyytensä puolesta

Kuten Digitodayn Absolut-blogi perjantaina kertoi, jo tammikuussa julki tuotu lakiehdotus on herättänyt runsaasti kritiikkiä ja huolta ruotsalaistenkin keskuudessa.

Esityksen mukaan kuuntelua harjoittava Försvarets radioanstalt (FRA) ei jatkossakaan saisi seurata ruotsalaisten keskenään harjoittamaa viestintää. Käytännössä rajan vetämisen uskotaan olevan vaikeaa jo siksi, että esimerkiksi sähköposti saattaa kulkea ruotsalaiselta ruotsalaisellekin ulkomaisten palvelinten kautta.

Torstaina lakiehdotuksesta vastaava puolustusministeri Mikael Odenberg myöntää Dagens Nyheter -lehden haastattelussa, ettei kotimaisen liikenteen suodattaminen pois kuunneltavan materiaalin joukosta onnistune täydellisesti. Svenska Dagbladet -lehdessä FRA:n esikuntapäällikkö Jonas Strömbak sanoo niin ikään, että laitos "ei voi varmistaa, etteikö kotimaista liikennettä kuunnteltaisi", mutta että laitoksella on "järjestelmä, joka poistaa linjoilta tällaisen liikenteen".

Kotimaista teleliikennettä voi lain mukaan jatkossakin kuunnella vain poliisi, jonka on kaiken lisäksi haettava toimilleen tuomioistuimen lupa. FRA sen sijaan ei omissa toimissaan tarvitse erillisiä oikeuden päätöksiä. Kansalaisilla tai yrityksillä ei myöskään ole mahdollisuutta edes jälkikäteen selvittää, onko niiden viestintää seurattu.

Ruotsin demarit ratkaisevassa asemassa

Kiistelty lakiehdotus miellyttää etenkin Ruotsin hallituspuolueita eli oikeistopuolueiden muodostamaa allianssia. Vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue haluavat lehtitietojen mukaan vähintäänkin viivyttää lakiehdotuksen käsittelyä vaatimalla, että se jätetään toistaiseksi pöydälle. Tässä puolueet kuitenkin tarvitsevat tuekseen sosialidemokraatteja, joiden kannasta ei ole varmaa tietoa.

Toistaiseksi tietoa ei ole myöskään siitä, miten esimerkiksi teleoperaattorien asiakkaat reagoisivat lakiin siinä tapauksessa, että se hallituksen toivon mukaisesti astuisi voimaan jo heinäkuun alussa.

Ruotsin Radion uutisten mukaan on mahdollista, että varsinkin asiakkaat, joiden kotimainen sähköpostiliikenne nykyään ylittää Ruotsin rajan, etsivät vaihtoehtoista operaattoria siinä tapauksessa, että operaattori ei ryhdy tarjoamaan vaihtoehtoisia teknisiä ratkaisuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?