Tietoturva

Suomen yritykset ja viranomaiset alttiita rikoksille

Julkaistu:

Järjestäytynyt rikollisuus hyödyntää tänä päivänä entistä enemmän tietotekniikkaa. Tietoliikenneverkkojen avulla voidaan vakoilla niin yrityksiä kuin viranomaisiakin ja tehdä erilaisia rikoksia, kertoi valtiosihteeri Kari Salmi keskiviikkona avatessaan Turvallinen Suomi -seminaarin Helsingissä.
Salmen mukaan tietoyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseen liittyy aivan oleellisesti kysymys valtion omistuksesta.

- Valtion omistajuudesta keskusteltaessa ei pitäisi sivuuttaa turvallisuuskriteereitä, koska tietoyhteiskunta on erittäin haavoittuvainen. Sitä kautta voidaan tunkeutua syvälle suomalaiseen yhteiskuntaan ja vaarantaa kansalaisten arjen turvallisuus. Turvallisuussyistä valtion omistajuus tietoyhteiskunnan kannalta keskeisissä toiminnoissa tulisikin turvata joko säilyttämällä valtion omistajuus keskeisissä yrityksissä tai tuottamalla keskeiset tietoyhteiskuntapalvelut itse.


Suomi on entistä tiiviimpi osa Eurooppaa ja globaalia toimintaa. Tämä asetelma antaa Salmen mukaan runsaasti mahdollisuuksia, mutta synnyttää myös uhkia, joita pitää tarkkaan analysoida ja joihin pitää myös varautua.

- Terrorismin uhka ja järjestäytynyt, kansainvälinen rikollisuus ovat tällaisia varautumistoimenpiteitä vaativia uhkia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtiosihteeri korosti, että Suomi, kuten monet muutkin EU-maat, ovat erittäin riippuvaisia siitä, että tietoyhteiskunta toimii.

- Tietoyhteiskunnan toimivuuteen liittyvät aivan oleellisesti sähköntuotanto ja sähkönjakeluverkot, viestintäverkot ja verkkopalvelut, ict-palvelut ja palveluoperaattorit sekä näitä keskeisiä osa-alueita pyörittävät yritykset

Kommentit

    Näytä lisää