Tietoturva

Kiinan piratismitaistelu ei riitä Yhdysvalloille

Julkaistu:

Yhdysvallat ei ole tyytyväinen Kiinan toimiin piratismin vastaisessa sodassa ja harkitsee tekevänsä Kiinasta valituksen maailmankauppajärjestö WTO:lle. Amerikkalaiset kirja- ja levyjulkaisijat ovat puolestaan jo hermostumassa Kiinan toimien tehottomuuteen ja tukevat kovempia otteita.


Kiina ja Yhdysvallat eivät ole pääseet yhteisymmärrykseen neuvotteluissa, jotka aloitettiin Kiinan aloitteesta sen jälkeen, kun Yhdysvallat viime lokakuussa ilmoitti Kiinalle tekevänsä valituksen WTO:hon. 

- Ratkaisua ei ole syntynyt. Jos neuvottelut eivät tuota toivottua tulosta, pyrimme ratkaisuun WTO:n riitojenratkaisumenettelyn kautta, kertoi Yhdysvaltain vara-kauppaedustaja Karan Bhatia uutistoimisto Reutersille. 

Bushin hallitus kuitenkin keskustelee ennen jatkotoimista päättämistä vielä kongressin ja yritysmaailman edustajien kanssa. 

Bhatia myös korosti, että Kiinan hallituksella on oikeat päämäärät, lait ja säännökset. Ongelmana on kuitenkin Bhatian mukaan se, ettei piratismi näytä merkittävästi Kiinassa vähenevän. 

Yhdysvaltain ohjelmistoyhtiöt sekä musiikki- ja kirjajulkaisijat laskevat menettävänsä vuosittain miljardien dollarien arvosta myyntiä Kiinan piratismin vuoksi.  

Olympialaisia ehdotettu takarajaksi

Yritysmaailmasta näyttäisikin tulevan tukea valitusaikomuksille. Association of American Publishersin johtaja Patricia Schroeder kertoi, että Yhdysvallat on taipunut Kiinan tahtoon kerta toisensa jälkeen. Hän uskoo, että kaikki ovat valmiit ottamaan kovemmat otteet käyttöön, mikäli neuvotteluissa ei päästä puusta pitkään. 

Elokuva-alan järjestön Motion Picture Association of American johtaja Dan Glickman puolestaan tukee kongressiedustaja Sander Levinin ehdotusta, jonka mukaan Kiinaa vaadittaisiin parantamaan tekijänoikeuksien puolustamista merkittävästi ennen ensi vuonna Kiinassa järjestettäviä olympialaisia. 

Kommentit

    Näytä lisää