Tietoturva

Malesia jahtaa piraatteja

Julkaistu:

Malesian viranomaiset ovat alkaneet ratsata tietokoneliikkeitä, joissa myydään tietokoneohjelmien piraattiversioita. Viranomaiset epäilevät, että Windows Vistankin laittomia kopioita saattaa jo olla liikkeellä.


Malesian kauppaministeriön mukaan malesialaisilla tietokonekauppiailla on usein tapana voidella ostajia tarjoamalla pc-oston kylkiäisinä ohjelmien piraattiversioita. Laittomuuksista epäiltyinä on ministeriön mukaan "suuri prosenttiosuus" kauppiaista, kertoo uutistoimisto AP. 

Ensimmäisessä ratsiassa, torstaina, poliisi pidätti kualalumpurilaisen pc-liikkeen omistajan ja takavarikoi kolme tietokonetta, joissa oli Windows XP:n piraattiversio. Miestä syytettäneen tekijänoikeuksien rikkomisesta. Rangaistuksena voi olla enimmillään viisi vuotta vankeutta ja 5 700 dollarin sakot rikettä kohti. 

Viranomaiset myös tutkivat valituksia, joiden mukaan jotkut kauppiaat ovat myyneet tietokoneita, joissa on Windows Vistan betaversio piraattina. Kiinassa on jo kerrottu tavatun Vistan piraattiversioita. 

Malesian viranomaiset takavarikoivat viime vuonna yli 28 000 laitonta ohjelmakopiota, joiden arvoksi laskettiin 6,6 miljoonaa dollaria. Piraattiohjelmien osuus malesialaisissa yrityksissä käytetyistä ohjelmista oli piratismin vastaisen Business Software Alliance -järjestön mukaan toissa vuonna 60 prosenttia. 

Kommentit

    Näytä lisää