Tietoturva

Piraatit puuhaavat omaa valtiota

Julkaistu:

Tukholma - Ruotsalaispiraatit keräävät lahjoituksia ostaakseen saarivaltion. Omia rahavirtojaan The Pirate Bayn kerrotaan jo hyvän aikaa kanavoineen veroparatiisiin.
Piraatit unelmoivat nyt omasta valtiosta. Nimellä "ACFI " toimiva ryhmä, joka käytännössä muodostuu lähes kokonaan The Pirate Bay -sivuston taustavoimista, on avannut internetissä keräyksen ikioman saaren ostamiseksi.

Äskettäin avattu kampanjasivusto kertoo piraattien tavoittelevan haltuunsa ensisijaisesti pientä Sealandia, jolla saarivaltion omien sivujen mukaan on "aktiivista ja nopeasti kasvavaa korkean teknologian teollisuutta".

Piraattien kiikarissa useita saarivaihtoehtoja

Piraattivaltion perustaminen ei ole taloudellisesti aivan pieni haaste. Jo vuodesta 1967 maailmankartalle pyrkineen Sealandin kauppahinnaksi on ilmoitettu 750 miljoonaa euroa. Omanlaisensa haaste on valtion asema, sillä nykyisenkään Sealandin itsenäisyyttä ei ole kansainvälisessä yhteisössä tunnustettu.

Piraateilla on oman ilmoituksensa mukaan myös varasuunnitelma. Ellei Sealandin ostaminen onnistu, tavoitteena on oman saaren ostaminen jostakin toisaalta. Hintojen ilmoitetaan alkavan 50 000 dollarista. Joka tapauksessa tavoitteena on alueen julistaminen itsenäiseksi valtioksi, kampanjasivustolla kerrotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rahaa maan ostoon kerätään PayPal- ja PaySon -maksutavoilla. Rahojen tarkasta päämäärästä sivut tarjoavat niukasti tietoa.

Pirate Bay pyörittää rahaa


Nettikeräystä pyörittävän The Pirate Bayn rahaliikenne on kiinnostanut mediaa aiemminkin. Toiminnan aatteellisuus kyseenalaistui kesällä ruotsalaislehdistön kertoessa sivuston merkittävistä mainostuloista ja mainoshintojen reippaasta noususta.

Piraattisivuston mainostulojen kerrottiin tuolloin välityspalkkioiden perinnän jälkeen päätyvän sveitsiläiseen osoitteeseen, jossa toimi myös asiakkaita "verosuunnittelussa" auttava yritys. Käytännössä yrityksen kerrottiin opastavan asiakkaitaan omaisuuden ohjaamisessa matalan verotuksen maihin, jolloin viranomaisten on vaikea saada niistä tietoa vahvan pankkisalaisuuden vuoksi.

Juristi ei enää kommentoi

Ruotsalainen Realtid.se -lehti kertoo perjantaina lähestyneensä lisätietojen toivossa Pirate Bayn juristina tunnettua Mikael Viborgia. Saarivaltiohanketta hän ei omien sanojensa mukaan voi kommentoida mitenkään.

- En ole heidän kanssaan enää minkäänlaisessa yhteydessä, Viborg vastaa lehdelle.

"Harhautimme kaikkia"

Lokakuussa Viborg antoi Realtid-lehdelle haastattelun Pirate Bayn kohua nostattaneesta rahaliikenteestä ja totesi muun muassa näin:

- Olemme harhauttaneet kaikkia. Rahat päätyvät Britannian Neitsytsaarille. Sen voi havaita, jos on fiksu. Rahat lähetetään yritykselle, jonka nimi on Random Media BVI, jossa BVI on yhtä kuin nimi "British Virgin Islands". Tämän vaikeampaa se ei ole.

Pirate Bayn mainosmyynnin kerrottiin tuolloin yltävän kuukausittain noin 600 000 - 800 000 kruunuun eli noin 65 600 - 87 500 euroon.

Kommentit

    Näytä lisää