Tietoturva

Sähköpostisalaus tulee vähitellen terveydenhuoltoon

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomalainen terveydenhoitoala ottaa ensi askeliaan kohti turvallista potilastietojen siirtoa sähköpostitse. Turvaposti-niminen palvelu perustuu tiedonsiirron ssl-salaukseen.
Terveydenhoitoalan Turvaposti säilyttää viestien lähetystiedot vähintään 10 vuoden ajan. Syksyn aikana valmistunut järjestelmä on toistaiseksi käytössä vain Jämsän seudun terveydenhuollon kuntayhtymässä.

– Potilastiedot tallennetaan jo nyt valtaosin sähköiseen muotoon, ja lähivuosina kaikki potilastiedot keskitetään Kelan ylläpitämään sähköiseen arkistoon. Tämä kehitys lisää turvallisen sähköisen tiedonsiirron tarvetta. Tavallinen sähköposti ei käy siirtotavaksi, sillä lainsäädäntö ei salli potilastietojen lähettämistä sähköpostilla salaamattomana, sanoo Turvapostia ylläpitävän Info Center Finlandin myyntijohtaja Juha Inovaara.

Itse viestejä ei säilytetä, vaan vain lähetystiedot. Käyttäjälle näkyy lähetettyjen viestien historia, mutta hän ei pääse muokkaamaan tai poistamaan niitä.

– Uusi versio on räätälöity potilastietojen lähettämiseen. Järjestelmä on niin turvallinen kuin nykyisellä tekniikalla pystytään tekemään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turvaposti on patentin saanut suomalainen keksintö, jonka yritysversio on ollut Suomen markkinoilla vuodesta 2004 alkaen. ”Perusmallista” on puuttunut 10 vuoden tietojensäilytys. Käyttäjät ovat olleet terveydenhuoltoalan organisaatioita ja yrityksiä.

Uutta palvelua on esitelty sairaanhoitopiireille ja kuntayhtymille, joista toivotaan tilauksia, kunhan ne saavat suuret hankintakuvionsa suunnitelluksi.

Palvelu ei ole kaiken kattava, ja samaan aikaan rakennetaan eri sairaanhoitopiirien ja terveydenhuollon organisaatioiden välille aluetietojärjestelmiä. Se vaikuttaa hankintapäätökseen.

– Kiinnostusta on, mutta päätös on iso, eikä se välttämättä tapahdu hetkessä. Uskomme, että ensi vuoden kuluessa hankintapäätöksiä tehdään monessa paikassa.

Jämsän seudun terveydenhuollon kuntayhtymässä Turvaposti on otettu käyttöön joulukuussa.

– Potilastietoja ei saa lähettää avoimessa sähköpostissa ilman henkilön tunnistetietojakaan. Siksi salaavaa sähköpostia tarvitaan. Turvapostilla lähetämme muun muassa käyttäjätunnuksia ja salasanoja, luottamuksellisia tilastoja ja raportteja sekä silloin tällöin potilastietoja eri syistä, sanoo kuntayhtymän tietohallintopäällikkö Matti Naavasalo.

Kommentit

    Näytä lisää